ДИВНЕ МЕЛОДИЈЕ ПОД МАЈЕВИЦОМ: Лауреати и руски уметник Јуриј Шишкин отворили међународни фестивал "Дани хармонике" у Угљевику

В. Митрић

26. 09. 2020. у 08:55

КОНЦЕРТНИ део дванаестог међународног фестивала „Дани хармонике“ почео је, у угљевичком Центру за културу „Филип Вишњић" концертом победника такмичења, које је одржано у онлајн формату од 1. до 4. јула ове године због корона вируса.

ДИВНЕ МЕЛОДИЈЕ ПОД МАЈЕВИЦОМ: Лауреати и руски уметник Јуриј Шишкин отворили међународни фестивал Дани хармонике у Угљевику

Фото: В. Митрић

Победник ове међународне светковине је десетогодишњи Ђорђе Перић, ученик Музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика са освојена три златна одличја и то у првој категорији, дуо са Дејаном Јовичићем и три категорији са Амаром Ћосићем и Дејаном Бјелобабом.

Перић је вечерас свирао украјинску народну композицију „Пут Козака“ и „Хармоникаши свирају џез“.

- За мене је хармоника је веома лак инструмент,  имам до сада 59 освојених медаља и трофеја - каже за „Новости“ млађани маестро на хармоници.

Јуриј Шишкин/Фото: В. Митрић

Публику под Мајевицом је одушевио и најпризнатији светски уметник академске хармонике Јуриј Шишкин из Русије.

Шишкин каже да је, „у Русији радост, јер је на фестивалу у Угљевику и Републици Српској уз поруку да је музика лек“.

- Ово је фестивал у којем у такмичарском делу програма седе најистакниутији уметници светске хармонике, за младе уметнике и јесте најважније да слушају најбоље извођаче а осим тога у Републици Српској је увек добра и топла атмосфера што је веома позитивно за младе уметнике – додаје Шишкин.

Јуриј Шишкин/Фото: В. Митрић

- Овај фестивал је јединствен и желим да још дуго траје. Мислим да ће сви млади уметници, учесници доживети светску славу.

Организатори фестивала је Основна музичка школа „Корнелије Станковић“ и Удружење уметника „Артист“.

Фестивал је отворио начелник општине Угљевик Василије Перић уз поруку да је за ову општину ово најзначајнија манифестација.

Василије Перић/Фото: В. Митрић

- Дугујемо велику захвалност свим досадашњим учесницима фестивала који траје ево већ дванаесту годину, и свим светским уметницима који су до сада били део фестивала који управо због њих достигао значајан ниво, а по томе су препознатљиви Угљевик и Република Српска - рекао је Перић отварајући фестивал.

- Фестивал је настао и развијао се као резултат потребе за отвореношћу али и да у овим тешким временима се учини више за културу и уметност на просторима Републике Српске.

Директор школе Славиша Перић рекао је да се ове године фестивал одржава, збор корна вируса у другачијем формату и захвалио се Јурију Шишкину, „јер преноси своје знање будућим генерацијама који су учесници ове музичке смотре“.

Фото: В. Митрић

Перић се захвалио покрововитељу фестивала председнику Републике Српске као и општини Угљевик за коју је рекао да је покровитељ од првог фестивала и годинама уназад је помагала ово такмичење.

- Дани хармонике су уцртани на европској мапи културних догађаја, па су Угљевик и Република Српска препознатљиви када је у питању академска музика на хармоници - рекао је Перић .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)