ПОЧАСТ БОРЦИМА ПРОТИВ ФАШИЗМА: Обележен Дан Града Бијељине

В. Митрић

24. 09. 2020. у 14:59

ПОЧАСТ БОРЦИМА ПРОТИВ ФАШИЗМА: Обележен Дан Града Бијељине

Фото: В. Митрић

БИЈЕЉИНА обележава Дан Града, установљен у знак сећања на годишњицу ослобођења од фашистичког окупатора у Другом светском рату.

Тим поводом, градоначелник Бијељине Мићо Мићић организовао је пријем за борце народноослободилачког рата, представнике СУБНОР и поштоваоце антифашистичке борбе из Бијељине, Вуковара, Брчког, Адашеваца, Грачанице, Градачца и Сребреника.

Према речима председника градске организације СУБНОР Михајла Видића, ово је један од најзначајнијих датума у историји Бијељине, због чега се и прославља као Дан Града.

- Не смемо заборавити велике жртве и борбу народа против фашизма као највећег зла у историји. Борбе за ослобођење Бијељине су почеле 10. на 11. август, а средином септембра трећи корпус НОВЈ је издао наредбу да се Бијељина ослободи. Град су ослободили Друга и Трећа војвођанска бригада и Мајевички партизански одред уз подршку организација СКОЈ - а. Поред  1206 партизанских жртава, око 800 суграђана је живот изгубило током фашистичког терора који је владао у Бијељини. Захваљујући Градској управи у парк су враћене бисте народних хероја и поново имамо пригодно мјесто да одамо почаст свим онима који су дали живот за нашу слободу – подсетио је Видић.

Видић је истакао да обележавајући данашњи датум као Дан града, Бијељина његује моралне вредности које је у себи носила антифашистичка борба на чијим темељима данас почива Европа.

Након пријема, делегације Градске управе и СУБНОР положиле су венце и цвеће испред биста народних хероја у Градском парку.Градоначелник Мићић је истакао да Бијељина цијени све жртве које су хероји дали у борби против фашизма и за идеал слободе.

- Захваљујући пожртвованости људи који су освајали нашу слободу и за то платили високу цену, дужни смо да поштујемо њихову жртву и обиљежавамо дан ослобођења Бијељине 1943. године као Дана Града, јер су ови догађаји оставили значајан траг у историји Семберије - закључио је градоначелник Мићић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)