СЛЕДИ ТЕЖАК ПЕРИОД ЗА СЕКТОР УГОСТИТЕЉСТВА И ТУРИЗМА У СРПСКОЈ: Откази прете за 7.000 радника

С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 09. 2020. у 14:11

СЛЕДИ ТЕЖАК ПЕРИОД ЗА СЕКТОР УГОСТИТЕЉСТВА И ТУРИЗМА У СРПСКОЈ: Откази прете за 7.000 радника

Фото Д. Поздеровић

ЗАХЛАЂЕЊЕ времена довешће до затварања башти многих локала у Републици Српској, а то ће на терену у наредних месец дана бити додатни удар на сектор угоститељства и туризма.

Овај сектор је у доба епидемије вируса корона претрпео милионске штете, а на стотине људи је остало без посла или је примало минималне плате. Према званичним подацима у области угоститељства и туризма у РС ради око 20.000 људи, односно око 10 одсто укупно запослених.

Подаци из Удружења угоститеља кажу да су приходи кафића и ресторана брзе хране пали за 30 одсто, већих ресторана за 50 одсто, и хотела и свадбених салона за 90 одсто. Попуњеност хотела у Српској је ове године била на око 10 одсто што је поражавајуће.

УПОЗОРЕЊЕ Жељко Татић, Фото Удружење угоститеља РС

Доласком зиме, са мерама забране окупљања већег броја људи, као и забраном свадби и других весеља, односно да и даље стоји забрана окупљања неколико стотина људи на једном месту, донеће велике главобоље за хиљаде радника у овом сектору, јер неће бити посла.

- Процена са терена је да отказ прети за 7.000 радника у угоститељству и туризму. Најпогођенији ће бити конобари, кувари, чистачице и собарице по хотелима и другим угоститељским објектима јер следи и све мањи број гостију - каже Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС.

Плаћање такси велики проблем

ВЛАСНИЦИ угоститељских објеката кажу за "Новости" да су огорчени јер им власти нису изашле у сусрет да их ослободе плаћања одређених такси, јер не раде пуним капацитетом. Како кажу, морали су да плаћају таксе без обзира на ниво посла и да ли су уопште радили или не.

Он каже да су већ сад милионски губици у овом сектору и да ако држава не прихвати на себе да призна бригу за неколико хиљада радника, а за које неће бити посла, следи веома тежак период у угоститељству.

- На терену власници су већ почели да смањују или планирају да умање број запослених јер обим посла пада. Баште се ускоро затварају. Нема туриста из иностранства као некада.

Гастарбајтери неће доћи у броју у којем су долазили и трошили код нас. Све то значи и мањи приход, а то опет се одржава и на број запослених - појашњава Татић.

Према његовим речима, иако ће се према последњим најавама из институција РС дозволити повећање броја гостију у затвореним просторима са 50 на зависно од квадрата локала, то су ситне промене јер и даље је на снази ограничење рада до поноћи, као и контролисане прославе - свадбе, крштења, рођендани.

- Због многих ограничења у раду које је донела епидемија вируса корона индиректну штету трпе и на стотине других произвођача и трговаца, како храном, тако и алкохолом и неком другом робом - истиче Татић.

Из удружења угоститеља ХОРЕКА упућен је захтев институцијама РС за субвенцију или смањење рачуна за струју на период од 12 месеци. За велике потрошаче тражили су ниже тарифне групе, а за мање, ресторане и кафиће, обрачун по цени коју плаћају домаћинства.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)