ПЕРО СИМИЋ: Додик нема намеру да удаљава БиХ од ЕУ

С. М.

23. 09. 2020. у 14:55

ПЕРО СИМИЋ: Додик нема намеру да удаљава БиХ од ЕУ

Фото: РТРС

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик нема намеру да удаљава БиХ од ЕУ, а Република Српска је јасно рекла да је опредијељена за европски пут, па самим тим и европски пут БиХ, истакао је саветник за медије српског члана Председништва БиХ Перо Симић.

Симић наводи да Република Српска жели да дели једнаке европске вриједности и принципе као све чланице ЕУ, те да ради на промоцији мира, стабилности имеђусобног уважавања свих.

Реагујући на јучерашњи текст објављен у листу "Данас" под насловом "Додик удаљава БиХ од ЕУ" новинара Марије Стојановић, Симић је нагласио да тај бомбастични наслов који има за циљ да Додикову политику прикаже рушилачком, припада стереотипу новинара, медија и аналитичара који никако да сваре суверенистичке и патриотски оријентисане политичаре који су, као и Додик, уверени да само на тим темељима може да се гради демократичнији и хуманији светски поредак.

Према његовим речима, Додикова иницијатива да се амбасада БиХ премести у Јерусалим није смишљена из његових личних разлога, нити је реч о некаквом тактичком потезу, како то наводи саговорник "стручњак" овог листа из Бањалуке за односе у региону.

Он је истакао да би добар познавалац политике Републике Српске и Милорада Додика који пледира да буде "стручњак" требало да зна да је Додик предложио пресељавање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, између осталог, што се тамо већ скоро две деценије налази Биро Владе Републике Српске у Израелу.

Друго, додао је Симић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и Република Српска већ деценијама држе до добрих односа Срба са братским јеврејским народом, кога везују заједничка страдања у Другом свјетском рату по фашистичким логорима и стратиштима и међусобно поштовање и пријатељство.

- Добар познавалац модерне историје, поготово ако се представља као “стручњак” лако ће се сетити да је 2011. године Република Српска била један од одлучујућих фактора да БиХ у УН не призна палестинску државу - подсетио је Симић.

Он је додао да је тада Додик изјавио "да се то десило, позиција Израела би се знатно погоршала и успоставила би се нова конфликтна ситуација на том простору, што је слично и овде, јер постоје и историјски и тренутни разлози за разумијевање између Републике Српске и Израела".

Симић наглашава да је Додик устврдио да Палестина и Израел односе морају решавати међусобним договором.

Према његовим речима, Додик је 2014. године био један од ретких европских званичника који је послао писмо премијеру Израела Бењамину Нетањахуу, у коме је јавно дао подршку Израелу за противтерористичку операцију на ракетне нападе Палестине.

Додик је, подсећа Симић, том приликом упозорио да екстремне исламске групе прете целој светској заједници.

Симић, такође, напомиње да су "Израелске националне вести" објавиле те 2014. године да је "Додик дугогодишњи пријатељ и подржавалац Израела и да је Република Српска спречила делегацију БиХ да подржи захтев палестинских власти да добију чланство у УН на гласању у новембру 2011. године".

Значи, истиче Симић, није у питању никакав "тактички потез" Додика, већ братска и пријатељска геста.

- Наравно да Република Српска и Додик поздрављају и Вашингтонски договор око тога између Вучића, Трампа и Хотија - навео је Симић.

Симић наглашава да Додикова иницијатива није обелодањена да би се приказала блискост Републике Српске према политици америчког предсједника Доналда Трампа, јер је то општепознато и давно обелодањено у Додиковом писму подршке које је крајем прошле године проследио лично Трампу.

Додик је у том писму, подсећа Симић, навео да у потпуности стоји иза његових речи - "Ако желите слободу, поносите се својом земљом. Ако желите демократију, држите се свог суверенитета. Ако желите мир, волите своју нацију. Мудри лидери увек прво мисле на добробит свог народа и земље. Будућност не припада глобалистима. Будућност припада патриотама". Симић такође подсећа да је Додик у више наврата позвао и Србе који живе у Америци да на предстојећим изборима гласају за Трампа.

Симић оцењује да се новинарка Стојановић "очигледно специјализовала да прогласи рушилачким све што Додик уради, по обичају заобилазећи или фалсификујући Додикове разлоге и аргументе за његове потезе, уз малу помоћ “стручњака” за односе у овом региону, како је она навела у тексту. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)