ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 100 МИЛИОНА МАРАКА: Посланици у Народној скупштини Српске о пројекту изградње аеродрома у Требињу

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 09. 2020. у 09:25

ИНВЕСТИЦИЈА ВРЕДНА 100 МИЛИОНА МАРАКА: Посланици у Народној скупштини Српске о пројекту изградње аеродрома у Требињу

Фото Влада РС

ИЗГРАДЊА аеродрома Требиње веома је важна и значајна за Републику Српску и Херцеговину.

Власник аеродрома 100 одсто биће Србија, која је инвеститор, поручио је Радован Вишковић, премијер РС обраћајући се посланицима у НС РС, који су јуче, између осталог, дискутовали о законским документима чија усвајања ће довести до почетка реализације ове капиталне инвестиције у РС.

- Већ постоје заједнички тимови Српске и Србије који ће радити на реализацији овог пројекта. Када закони и одлуке буду усвојени, ствара се правни основ да се од 1. октобра уђе у поступак експропријације за изградњу тог објекта. Инвестиција је вредна око 100 милиона КМ. Први авиони, очекујем, да ће почети да лете већ крајем 2021. године - рекао је Вишковић и нагласио да овај аеродром има велику перспективу.

 Седница Народне скупштине РС

Фото Д. Поздеровић

Босиљка Прерадовић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, образлажући пред посланицима у НС РС Закон о посебном поступку експропријације ради изградње аеродрома у Требињу, истакла да да је то правни оквир за несметану реализацију овог пројекта, који је од општег интереса.

ИЗРАДА ЗОНИНГ ПЛАНА

ДОНОШЕЊЕ Предлога одлуке о изради Зонинг плана подручја посебне намене "Аеродром Требиње" значи спречавање померања постављених рокова за реализацију, рекла је ресорна министарка Сребренка Голић.

Она је појаснила да се Зонинг план доноси за плански период од 10 година и њиме се обухвата подручје на територији Града Требиња површине око 1.234 хектара, које захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац.

Она је истакла да је изградња аеродрома по многим карактеристикама сложен пројекат, а постојећи законски оквир у одређеним сегментима успорава његову реализацију у предвиђеним роковима.

- Ово се посебно односи на решавање имовинско-правних односа, јер је за изградњу аеродрома неопходно обезбедити одговарајуће право на земљишту за аеродром, и одређене пратеће објекте - каже Предраговићева.

 Место за изградњу аеродрома, Фото РТРС

Она је прецизирала да законским актом треба дефинисати извођење геодетско-техничких радова за потребе посебног поступка експропријације, и посебна правила управног поступања.

- Овај закон би представљао правни оквир за несметану реализацију овог стратешки важног пројекта - истакла је Предраговићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)