ПОДИЗАЛА ПЛАТУ СЕБИ И РАДНИЦИМА: Смењена директорка бањалучких вртића

С. М.

21. 09. 2020. у 14:37

ПОДИЗАЛА ПЛАТУ СЕБИ И РАДНИЦИМА: Смењена директорка бањалучких вртића

Фото: Независне новине

БИВША директорка Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци Јелена Куртиновић, четири године је незаконито примала увећану плату за 20 одсто, а коју је сама себи одобрила, сазнаје портал Цапитал.

Према документацији у коју овај портал има увид, она је 9. септембра 2016. године, само неколико месеци након што је села у директорску фотељу, себи повећала плату за петину, а сарадницима од шест до 10 одсто.

Тако увећану плату примала је све док недавно није напустила функцију.

У Одлуци коју је сама донела и потписала она се позвала на Посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе Републике Српске из 2014. године, према којем је имала право на повећање плате у случајевима када долази до “посебних оптерећења”.

Међутим, неколико седмица пре него што је потписала овај спорни акт, средином августа на снагу је ступио нови Посебни колективни уговор у којем није постојало било какво упориште за повећање плате. Прецизније речено, акт на који се позивала када је себи повећала плату није био важећи.

Поред себе, већом платом је наградила и координатора педагошко-психолошке службе, шефа техничке службе, шефа кухиње и главног књиговођу за десет одсто, те главне васпитаче у висини од шест до десет одсто.

Вршилац дужности директорице вртића Андреа Дорић, која је недавно преузела дужност од Куртиновићеве каже да није упозната са поменутом одлуком, али да ће одмах проверити о чему се ради.

- Нисам упозната да уопште постоји таква одлука, али ако се након провјере испостави да је то тачно и да се ради о незаконитој одлуци, иста ће одмах бити поништена, а одговорни ће бити позвани на одговорност и санкционисани - истакла је Дорићева.

Куртиновићева каже да се почетка свог мандата више не сећа, али је сигурна да је радила у складу са законом и прописима.

- Све одлуке које сам донијела су провјерљиве. Ни једна одлука није могла проћи без начелника финансија и градске управе, тако да простора за било какве незаконите радње није било - казала је она за портал цапитал.ба

Иначе, након што су исцрпљене све законске могућности за њен останак, Јелену Куртиновић је крајем прошлог месеца на функцији директора замјенила Андреа Дорић. Донедавне партијске колегице су се раздвојиле у јануару ове године када је Горан Селак напустио Споцијалистичку партију и Петра Ђокића те заједно са Дорићевом основао Социјалистичку партију Српске. Куртиновићева је остала верна Ђокићу и Социјалистичкој партији, испред које је кандидат на наредним локалним изборима за одборника у Скупштини Бањалуке. За одборника се кандидовала и Андреа Дорић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)