САБОР КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА У УГЉЕВИКУ: Жене помажу свим срцем (ФОТО)

В.Митрић

20. 09. 2020. у 11:19

У УГЉЕВИКУ је одржан 11. Сабор Кола српских сестара Републике Српске под покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић, уз свесрдну помоћ општине Угљевик и Рудника и термоелектране Угљевик.

САБОР КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА У УГЉЕВИКУ: Жене помажу свим срцем (ФОТО)

Фото: В.Митрић

Свечаност је почела светом архијерејском литургијом у храму Свете Петке Парскеве коју је служио епископ зворничко-тузлански Фотије.

- Овај Сабор Кола српских сестара Републике Српске показује јединство са Црквом и националним и духовним предањем –рекао је владика Фотије.

-Жене које су чланице Кола српских сестара при црквеним општинама и прарохијама, иду путем жена мироносица из Јеванђеља које су служиле Господу Исусу Христу и његовим мученицима приликом проповеди Светог Јеванђеља . Кола српских сестара имају првенствено мисионараски смисао да приповедају Јеванђење Христово и Васкрслога Христа који је победитељ смрти.

Председник Кола српских сестара „Света Марија Магдалина“ из Угљевика Анђа Сријемац која је организатор сабора рекла је да ова хуманитарна организација делује при храму Свете Петке Параскеве и да броји 40 чланица, чији је рад обновљен у овом крају 2008 године.

- Наш Угљевика је данас Република Српска у малом, данас је велико коло преко наше топле Херцеговине, Романије, равне Семберије, Лијевче Поља, Бањалуке, Козаре, Мркоњић Града који играју коло љубави - каже Сријемац новинарима, истичући да је ово саборобање окупило 26 кола српских сестара из РС.

Начелник општине Угљевик Василије Перић изразио је задовољство што ова општина домаћин сабора.

Фото: В.Митрић

 

-Захвални смо Колу српских сестара на љубави и вери Христовој, али и за све што чине свих људима којима је помоћ потребна и којима је помоћ потребна. Њихов рад и упорност нас подстиче на заједништво,  јединство и напредак - рекао је Перић.

Перић каже ј да општина Угљевик подржава хуманитарни рад Кола српских сестара из Угљевика и најавио још снажнију подршку у наредном периоду.

Духовник Кола српских сестара из Угљевика протојереј-ставрофор Милан Топић рекао је да је једна од најважнијих тема сабора  помоћ деци која су оболела од разних болести.

-Најважнија данашња тема је оснивање заједничког фонда из ког ће се финансирати лечење оболеле деце која морају да одлазе у иностранство узраста до 18 година. Фонд ће прикупљати средства преко парохијских свештеника и организација и сав новац ће ићи у заједнички фонд - најавио је Топић.

Након литургије на платоу Центра за културу одржан је културно-уметнички програм а потом и парастос испред Централног спомен-обележја погинулим борцима Војске Републике Српске из ове општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)