МИСТЕРИЈА ЗАШТИЋЕНОГ СВЕДОКА М-16: Сарајево лажима кидише на РС, ево шта се крије иза напада на Вишковића

Срђан Мишљеновић

20. 09. 2020. у 07:26

МИСТЕРИЈА ЗАШТИЋЕНОГ СВЕДОКА М-16: Сарајево лажима кидише на РС, ево шта се крије иза напада на Вишковића

Фото Д. Поздеровић

ИНСТИТУЦИЈЕ Републике Српске одбациле су све информације које се пласирају у јавност из Сарајева, Тужилаштва БиХ и бошњачких политичких кругова, о наводној умешаности премијера Републике Српске Радована Вишковића у кривично дело ратни злочин.

 Поручују да се у читавој, очигледно исконструисаној причи појављује сведок који је од раније и правосуђу познат по лажним оптужбама на рачун Срба.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже, за "Новости", да је овој институцији познато о коме се ради, а који је као заштићени сведок М-16 у предмету "Јосиповић и други" пред Судом БиХ тврдио да му је Вишковић нудио новац за прекопавање масовних гробница у Милићима.

- То су људи који су инструисани од одређених структура, пре свега обавештајних, и тужилаца који по налогу СДА и бошњачке политике производе одређене афере како би кроз лажно сведочење оптуживали људе за догађаје са којима немају никаквих додирних тачака - поручио је Којић.

СВИ ЗНАЈУ О КОМЕ СЕ РАДИ

ЗАШТИЋЕНИ сведок М-16 на основу чијег исказа је покренута хајка из Сарајева против премијера Вишковића због наводног учешћа у дешавањима у Сребреници 1995, нема кредибилитет, откривају извори "Новости" блиски Тужилаштву БиХ.

- Сви становници Милића и околних места знају о коме се ради, јер се он јавно хвалисао тиме да даје исказе као заштићени сведок. Проблем је и што је тај исказ из 2007. године дао тужиоцу Ибри Булићу, кога су многобројни сведоци пред Судом БиХ, заједно са бившим истражитељем Агенције за истраге и заштиту Бајром Куловцем, оптужили за изнуђивање исказа.

Извор додаје да је упркос Тужилаштво БиХ ипак истраживало његове наводе у вези са учешћем Вишковића и установило да нема никаквог основа за вођење истраге.

Он тврди да се ради о "психички поремећеном човеку, који је 2017. године примио новац да би лажно оптужио лица у процесу који се водио пред Судом БиХ, као и премијера Радована Вишковића, који нема никакве везе са тим догађајима". Додаје да правосудне институције на државном нивоу кроз процесе ратних злочина "злоупотребљавају и користе са циљем смањења легитимитета РС до коначног укидања":

УДАР Милорад Којић, Фото Д. Поздеровић

- То је она тежња коју Бошњаци имају од 1992. како би направили БиХ као муслиманску државу. Зато се премијер Вишковић сада оптужује јер ради на јачању РС.

Којић је поручио да је Републички центар на половини посла да објави списак свих сведока који су давали "лажне изјаве", а на основу којих су пресуђени ратни злочини.

Поступак

ИЗ Тужилаштва БиХ су поручили да је у Посебном одељењу за ратне злочине одраније у раду предмет који се односи на више особа, међу којима је име премијера РС. Наводе да Тужилаштво има више од 4.100 пријављених особа из свих крајева БиХ, према којима се поступа на исти начин.

Председник РС, Жељка Цвијановић, изјавила је да јој делује као намерно пуштена прича у вези са премијером Радованом Вишковићем, и то још са лажним сведоком, а да би се пажња јавности скренула са потреса у СДА - одласка Аљоше Чампаре и његових оптужби на рачун дојучерашњих страначких колега и високопозиционираног кадра.

- У време кад Република Српска и Србија прослављају празник српског јединства, а бошњачки политичари Џаферовић, Изетбеговић и Комшић хистеришу због Додикове посете званичном Загребу, изгледа да је напад на премијера Вишковића спасоносна тема за Сарајево - истакла је Цвијановићева.

СПЛЕТКЕ Тужилаштво БиХ, Фото РТРС

Она је додала да је све ово то темпирана тема и да је намера да се дискредитује још један функционер Републике Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)