НАЧЕЛНИЦИ ЖЕЛЕ НОВЕ МАНДАТЕ! На изборима у РС иста имена за фотеље у већини локалних заједница

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 09. 2020. у 07:53

НАЧЕЛНИЦИ ЖЕЛЕ НОВЕ МАНДАТЕ! На изборима у РС иста имена за фотеље у већини локалних заједница

Фото Мојприједор

НА локалним изборима половином новембра грађани Републике Српске ће, између осталих, бирати и осам градоначелника. Међу именима кандидата за водеће људе највећих локалних заједница у РС нашло се и седам актуелних градоначелника, а само ће грађани Приједора бирати између нових кандидата, јер актуелни градоначелник Миленко Ђаковић није међу њима.

Грађани Бањалуке, Бијељине, Зворника, Добоја, Требиња, Градишке и Источног Сарајева имаће опцију да својим градоначелницима дају још један мандат или да то буде неко други. Ипак, како кажу саговорници "Новости", према свим могућим истраживањима неће доћи до промене у фотељама градоначелника у седам градова и реално је да нове четворогодишње мандате добију актуелни градоначелници.


Драго Вуковић, политички аналитичар, каже да је у РС на снази облик демократије где се скоро веома ретко мењају људи на неким позицијама, а то се најчешће односи управо на локалне заједнице.


- У РС имате градоначелнике и начелнике који су у фотељи већ три или четири мандата. Толики број година у фотељи је лоша порука грађанима, јер без обзира на то колико је неко способан, тешко да може десет и више година да добро ради - каже Вуковић.
Он истиче да и у самим партијама постоји проблем око односа према начелницима и градоначелницима, јер су они "недодирљиви".

МЛАДИ ЛИДЕРИ СУ РЕШЕЊЕ


НОВА лица су решења, али њих нема. Веома је тешко да се млади лидери појаве јер старији и искуснији их у старту "секу", јер их виде као опасност. Управо са локалних нивоа би млади политичари требало да крену према врху, али у РС је за сад обрнуто и млади одмах иду на више нивое у Скупштине и Владу, истиче Драго Вуковић (на слици).


Према његовим речима, политика се у РС претворила у бизнис јер већина локалних политичара, након више мандата, постају јачи и од саме странке која их предлаже.
Љубиша Ћосић, председник Савеза општина и градова РС, каже да сви политичари имају ограничен рок трајања и да без обзира на то колико добро раде у својој локалној заједници сви су ипак замењиви.


- Понављање мандата подржавам али до одређеног броја. Никад нисам био присталица четири или пет мандата. Оптимално је да неко буде на челу одређене локалне заједнице највише два мандата. Колико год да је неко способан, то је сасвим довољно - истиче Ћосић.


Иако се у народу каже "боље бити градоначелник него министар у РС", Ћосић наводи да су то две различите врсте послова.


- Става сам да је много тежи посао начелника или градоначелника. Већи је опсег послова. Мора се свакодневно бити на терену са људима и одмах деловати. Министар је опет усмерен у одређену област и ту је оперативан. Највише се бави политиком и законским и подзаконским актима - појашњава Ћосић.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)