БАКИРОВ ТИМ УДАРА НА ДВА НАРОДА: Ево шта је крајњи циљ сарајевске елите

С. М. - Д. М.

19. 09. 2020. у 09:00

ИЗЈАШЊАВАЊЕ у Председништву Босне и Херцеговине о признавању лажне државе Косово још једном је показало све парадоксе у функционисању званичног Сарајева, које практично не може да донесе ниједну политичку одлуку јер готово да и нема теме око које би се на истој линији нашли српски, бошњачки и хрватски члан овог тела.

БАКИРОВ ТИМ УДАРА НА ДВА НАРОДА: Ево шта је крајњи циљ сарајевске елите

Фото: Танјуг

Да све буде још компликованије, Хрвати заправо у Председништву и немају свог представника јер је Жељко Комшић у то тело изабран гласовима Бошњака, чији политички представници желе да задрже стопроцентну "тапију" на креирање свих потеза БиХ.

Због тога је и недавна посета српског члана Председништва БиХ Милорада Додика Загребу, где се срео и са председником и са премијером Хрватске, изазвала панику у Сарајеву. На све ово указао је и сам Додик, који је рекао да је добро што је питање признавања самопроглашеног Косова дошло на дневни ред, како би се "решило једном заувек".

Он је навео да је у Сарајеву прича око Косова као тракалица, где се Комшић, бошњачки члан Шефик Џаферовић и лидер СДА Бакир Изетбеговић понашају као да је Косово признато и сматрају да тако треба да се понашају институције БиХ. Додик је поновио да ће, ако око КиМ опет буде прегласан у Председништву БиХ, покренути механизам виталног интереса у Народној скупштини РС.

АКТИВНИЈА УЛОГА ЗАГРЕБА

АЛЕКСАНДАР Врањеш, амасадор БиХ у Хрватској, каже, за "Новости", да је Додик имао веома успешну посету Загребу и разговоре са председником и премијером Хрватске, Зораном Милановићем и Андрејом Пленковићем.

- Током посете је указано на позицију српског и хрватског народа унутар БиХ и да је ситуација таква да се конститутивност не поштује како би требало. Добро је што је Загреб схватио да се мора активније укључити и помоћи хрватском народу у БиХ. Схватили су да је за то и те како саговорник и Милорад Додик.

- Ту и без опозиције имамо двотрећинску већину, и када Скупштина донесе одлуку да Косово не може бити признато, онда ће свака даља изјава о признавању значити да се крши одлуке властите државе.

Иначе, последња седница Председништва показала је колико апсурда има међу хрватским и бошњачким члановима, јер када сам покренуо иницијативу да се из Тел Авива амбасада БиХ пребаци у Јерусалим, они су рекли да је то кршење резолуције УН, а када је дошло на ред Косово, рекли су да га признају, иако се тиме крши Резолуција 1244.

Небојша Радмановић, председавајући Дома народа БиХ и потпредседник СНСД, каже, за "Новости", да се дефинитвно нешто мора променити, како у самој БиХ, тако и у односу према БиХ од стране суседа и ЕУ:

- Чини ми се да су сви осим Србије заборавили БиХ. Чак један део политичара у БиХ сматра да то не треба да се мења, док Додик стоји на супротном становишту. Његова посета званичном Загребу је наставак сарадње која је некада постојала па је престала, а то се исто дешава са делом ЕУ. Није Додикова посета Загребу била у функцији заштите хрватских интереса, већ како би инсистирао да сва три конститутивна народа у БиХ морају имати једнака права, као што и предвиђају Дејтонски споразум и Устав.

МЕСИЋ: СРБИ НАЈВЕЋЕ ЖРТВЕ РАТА

БИВШИ председник Хрватске Стјепан Месић изјавио је да су Срби највеће жртве рата у Хрватској, укључујући оне који су били лојални тој земљи, радили свој посао или је бранили.

- Хрвати треба да схвате да Срби нису ни проблем ни опасност за Хрватску. Да би се у томе успело, Хрватска мора да се додатно отвори и то пре свега према Србији. Она то треба да уради без задњих намера, без калкулација - навео је Месић.

И према Радовану Ковачевићу, саветнику Додика, став РС је потпуно јасан и принципијелан - заштита Дејтонског споразума и концепта дејтонске БиХ, односно равноправна три конститутивна народа у БиХ:

- Замислите како би Србима било да их у Председништву БиХ уместо Додика представља "неки Комшић", који би носио српско име, а у потпуности заговарао бошњачку политику. Уколико допустимо да се Бошњаци у потпуности разрачунају са правима хрватског конститутивног народа, свесни смо да ће следећи на удару бити Срби.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића нема дилеме да ће се у финишу решавања косовског проблема, наметнути и питање БиХ, односно право на самоопредељење Срба и Хрвата:

- Видимо по понашању Бошњака да не желе БиХ каква је створена у Дејтону. Напади на Додика због посете Загребу показује да они желе хегемонизам, да и трећи члан Председништва буде муслиман и под њиховом контролом и да о свему одлучује сарајевска елита. У таквој БиХ нема места за Србе и Хрвате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)