БЕРИЋЕТ „КАО ЗЛАТО“: Добар принос кукуруза у подмајевичком крају

В. Митрић

17. 09. 2020. у 20:19

НА парцели од 6 хектара кукуруза, пољорпивредника Пере Јовића из Доње Трнове код Угљевика урађен макро оглед кукуруза.

БЕРИЋЕТ „КАО ЗЛАТО“: Добар принос кукуруза у подмајевичком крају

Фото: В. Митрић

Представник министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Драган Зарић рекао је да је кукуруз у одличном стању за овај временски период.

Зарић је објаснио разлику приноса кукуруза у подмајевичком крају у односу на онај из семберске равнице.

Фото: В. Митрић

- Климатски услови у подмјевичком крају су другачији  тего терен у семберској равници  обзиром да се разликују по типу земљишта али и по количини падавина, а и микроклимат који је важан јер је  овде близина шумског појаса, крај равнице, прелаз на брдско подручје које има утицај на раст саме биљке а то је и један од основних разлога због чега имамо овакве разлике у изгледу а касније ћемо видјети какав ће утицај имати и на коначан резултат зрна које ћемо да мјеримо када буде сазрело - рекао је Зарић .

Пољопривредник Перо Јовић рекао је да је засад кукуруза ове године посадио на шест хектара земљишта, па је задовољан приносом, да је зрно дубоко, здраво и да би род требао да буде добар.

Стабло кукуруза је зелено а клип сазрева. Околина њив је под шумом, и она одузима који сат дневне сунчеве свјетлости, док  на другом крају њиве се виде шта значи када се добије сунчева светлост директно читав род - рекао је Јовић.

Фото: В. Митрић

Начелник Угљевика Василије Перић присуствовао је огледу кукуруза истакавши да је  сетвена површинана имању Јовића једна од најроднијих у подмајевичком крају.

- Осим воћарства на подручју Угљевика имамо и добре услове за производњу кукуруза каже Перић. Општина Угљевик дефинисала је пет линија помоћи пољопривредним происзвођачима.Осим воћарства и подизања нових засада, дајемо значајне подстицаје за набавку нове механизације, додељујемо подстицаје за произвођаче који се доминантно баве пољопривредном производњом,  посебно стимулишемо вишечлане породице, док за  оне који имају засејано више од 3 хектара сетвених површина везано за кукуруз и пшеницу даваћемо подстицај до 3.000 КМ.

Перић је додао да ова општина додељује подстицаје за изградњу објеката везаних за пољопривреду као што су товилишта  и стаје те да значајна средства улаже у изградњу приступних путева и  за изградњу одређених површина које су важне за пољопривредну производњу у којима општина Угљевик учествује са 70 одсто средстава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)