МИНИСТАР ВУЛИН У БАЊАЛУЦИ: Захваљујући политици Вучића и Додика, Срби са обе стране Дрине и Срби где год да живе ближе су једни другима

Novosti online

15. 09. 2020. у 22:04

МИНИСТАР ВУЛИН У БАЊАЛУЦИ: Захваљујући политици Вучића и Додика, Срби са обе стране Дрине и Срби где год да живе ближе су једни другима

Фото: МОД

АЛЕКСАНДАР Вулин, поводом првог обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе посетио Бањалуку.

- У име председника Републике и врховног команданта Војске Сбије Александра Вучића свим Србима где год да живе, честитам Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Још пре неколико година почели смо на иницијативу председника Вучића и председника Додика да обележавамо најважније датуме из наше заједничке прошлости, али оно што је важније од тих датума наше прошлости, јесте што смо чврсто везали своју будућност. Захваљујући политици председника Вучића и председника Додика, Срби са обе стране Дрине и Срби где год да живе су ближе једни другима него што су икада били - истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар одбране Александар Вулин који је поводом првог обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, уручио председници Републике Српске Жељки Цвијановић реплику једне од застава јединица Војске Републике Српске на данашњој свечаности на Платоу испред Палате Републике Српске у Бањалуци.

Према речима министра Вулина, у најзначајније стратешке документе Републике Србије, у Стратегији националне одбране, увели смо јасну обавезу свих органа Републике Србије, да чувају и штите Републику Српску и Србе где год да они живе.

- Ево и данашњи национални празник је доказ да бринемо једни о другима, да водимо рачуна једни о другима и доказ да никада више, докле год нас среће или несреће буду окупљале, нећемо бити сами, никада више. Никада више Србија неће моћи да помисли да окрене главу од своје Републике Српске, а Република Српска да се осети усамљеном и да помисли да се о њој не брине - нагласио је министар Вулин.

Ми Срби, како је додао, не живимо у једној држави, вољом великих сила вековима иза нас.

- Већи и моћнији од нас доносили су одлуке где ћемо да живимо и иза којих граница ћемо да трајемо. Али нико не може више да нам забрани, нико не може да уместо нас да донесе ту одлуку да престанемо да будемо јединствен политички народ. Ми смо један политички народ у најзначајнијим националним одлукама и питањима, у ономе што означава наше право и могућност да трајемо, нашу слободу. Одлуке ћемо доносити сами. Срби су се изборили за то да буду јединствен политички народ, да заједно доносе одлуке, да не беже и да се не стиде од важних националних тема и да у свом Београду увек виде ону снагу која ће их окупити и објединити, која ће их заштити и која ће од њих тражити помоћ и савет - истакао је министар Вулин.

Министар Вулин је нагласио да је данас поносан што стоји баш ту, и што свим Србима може да честита овај велики и важан дан, поносан што се не стидимо своје прошлости и поносан што “видимо једни друге заједно у бољој и сигурнијој будућности”.

- Срећан нам свима празник, и да у годинама које долазе празнујемо увек јединствени, слободни и под једном српском заставом - поручио је министар Вулин.

Председница Цвијановић истакла је, честитајући празник, да је важно да Срби и у Србији и у Републици Српској никада не забораве све оно што је важно у нашој заједничкој прошлости.

- Желим да захвалим Министарству одбране и министру Вулину, Влади Републике Србије и Војном музеју на 130 реплика војних застава које су нам данас предали - истакла је председница Цвијановић додајући да ће оне служити на понос и да ће бити излагане поводом обележавања важних датума у Републици Српској.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је данашњи празник који се први пут обележава са намером да се то чини још дуго у будућности.

Указујући на историјски значај данашњег празника, он је рекао да је то празник јединства, слободе и оне заставе која се износи у најважнијим животним догађајима и под којом се радујемо.

- Желим да захвалим државном руководству Србије за сву издашну помоћ и подршку коју нам пружају, али исто тако треба да знају да та помоћ и подршка са наше стране никада неће изостати - поручио је Милорад Додик.

Остале реплике застава јединица Војске Републике Српске постављене су на бањалучком Тргу српских владара и на Платоу, а реч је о репликама застава које су предате на употребу Музеју Републике Српске у Бањалуци.

Музеју Републике Српске уступљено је 130 реплика војних застава Војске Републике Српске.

Церемонији примопредаје застава претходио је састанак министра Вулина и председнице Цвијановић у Палати Републике Српске у Бањалуци.

Током данашњег сусрета констатовано је да сарадња бележи узлазни тренд, као и да постоји простор за њено даље унапређење.

Свечаној церемонији и састанку присуствовали су и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Делегацију Министарства одбране и Војске Србије чинили су помоћник министра за политику одбране мр Милан Ранковић, начелник Војне академије бригадни генерал др Бојан Зрнић, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин и изасланик одбране Републике Србије пуковник Данко Штрбац.

Заједнички празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе, обележен је у Републици Српској и Србији у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

Руководства Српске и Србије договорила су на састанку крајем августа у Београду обележавање заједничког празника Српске и Србије - Дана српског јединства, слободе и националне заставе - 15. септембра, када је пробијен Солунски фронт.

Наиме, 15. септембар 1918. године један је од најважнијих датума у историји српског народа, када је дошло до коначног, одлучујућег пробоја Солунског фронта и окончања рововских, исцрпљујућих и трагичних борби које су трајале од средине 1916. године.

(мод.гов.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)