ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У БАЊАЛУЦИ: Састанак код председнице РС Жељке Цвијановић

С. М.

15. 09. 2020. у 19:43

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У БАЊАЛУЦИ: Састанак код председнице РС Жељке Цвијановић

РТРС

ИЗАСЛАНИК председника Србије Алксандар Вулин уручио је данас председници Републике Српске Жељки Цвијановић реплике ратних застава испред Палате Републике, поводом Дана српског јединства.

Цвијановић и Вулин су у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића претходно у Палати Републике разговарали поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је након састанка поводом Дана српског јединства да ће српски народ вековима прослављати овај празник.

- Намера је да ово чинимо годинама, деценијама и вековима. Овај дан да славимо и да памтимо. То је дан када је страдалничка војска на Солунском фронту прошла голготу, и ослободила све ове народе на Балкану, између осталога и Бањалуку,рекао је Додик

Нагласио је да ништа природније нема него за један народ да има своје право на државу.

- То данас значи територију, народ и ефективну власт. Српски народ данас има двије државе, и то нам никада нико не може одузети. Ми нисмо никакви "босански Срби", већ само Срби. Немојте нас понижавати и само такви можемо учествовати у било кавом дијалогу и никако другачије - истакао је Додик.

Изасланик председника Србије Александар Вулин уручио је поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе председници Републике Српске реплике ратних застава испред Палате Републике.

- Још пре неколико година на иницијативу председника Вучића и Додика почели смо да обележавамо заједничке важне датуме. Срби с друге стране Дрине, или ма где живели, ближе су једни другима него икада. Бринемо једни о другима, водимо рачуна. Никада више нећемо бити сами, какве год нас несреће буду погађале. Никада више Србија неће окренути главу Српској. У то немојте сумњати - поручио је Вулин.

Он је истакао да Србима више нико не може да забрани да буду јединствен политички народ.

- Не живимо у истој држави, јер тако желе политички моћници, али нећемо се стидити најважнијих националних тема. Поносан сам што сам овдје у Бањалуци. Свим Србима честитам овај празник, што видим све нас заједно у бољој и лепшој будућности - нагласио је Вулин.

Вулин је у име председника Србије свим Србима честитао Дан националног јединства, слободе и заставе.

Да вечно живе Република Српска и Србија, и празнују и да отворено погледају све оно што их чека у будућности, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Ове заставе се налазе у срцу нашег народа, наших грађана, нагласила је председница Српске.

- Тако и почињемо ову манифестацију, јер ово је велики догађај за Српску и Србију, али никада на штету других. Сигурни смо у подршку коју смо имали и имаћемо у будућности. Радујемо се будућим успесима - истакла је Цвијановић.

Она је захвалила властима Србије на уручењу 130 реплика војних застава, које ће послужити приликом обележавања важних датума за Српску.

- Важно је да поштујемо оно што је битно у нашој историји, да знамо што је наша традиција и идентитет а то су јединство, слобода и застава који нас идентификују - рекла је Цвијановић.

ДОНАЦИЈА ВРЕДНА 100.000 КМ

Вулин је уручио 130 копија војних застава јединица Војске Републике Српске и 130 месинганих копља са постољем.

Застава се налази на месинганом копљу са постољем, поред заставног поља (застава Републике Српске – тробојка) које је бордирано златним ресама, садржи и три ленте у три боје. На црвеној ленти се налази грб Републике Српске из тог периода и натпис Република Српска, на плавој ленти се налази амблем ВРС и натпис ВРС, а на свакој од 130 белих ленти се налази натпис једне од 130 јединица ВРС.Реч је о поклону Министарства одбране Србије – Војни музеј Србије уступа заставе Музеју Републике Српске за потребе излагања приликом обележавања важних историјских датума и државних празника у Српској.

Вредност ове донације је већа од 100.000 КМ, а заставе ће бити депоноване у Музеју Српске с планом да се поново прикажу у свечаном дефилеу поводом Дана Републике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)