ОЖИВЕЛО СЕЛО ФИЛИПА ВИШЊИЋА: Горња Трнова код Угљевика се развија све брже (ФОТО)

В. Митрић

05. 09. 2020. у 13:15

ОЖИВЕЛО СЕЛО ФИЛИПА ВИШЊИЋА: Горња Трнова код Угљевика се развија све брже (ФОТО)

Фото: В. Митрић

ЖИВОПИСНО село Горња Трнова, код Угљевика, место је ком је, за километар ближа Лозница, у Србији, него „матична“ општина, а баш је, вековима, позната што су њени мештани, са Србима из Србије, били у родбинским везама или не, живели као најсложнија браћа.

Тако је било кад се војевало од српских устанака, које је сјајно опевао у песким песмама, чувени народни гуслар и певач, „срски Хомер“, Филип Вишњић, рођен баш у овом селу, иначе велики пријатељ, сарадник, саборац, Јадранина, из Тршића, из лозничког краја, Вука Стефановића Караџића, ова наше писмености и културе и сакупљача нашег националног и културног блага.

Фото: В. Митрић

Остало је је забележено да је чувени Вук први пут кад је био са Филипом у његовој родњој Горњој Трнови приметио:

- Овде је све горње, и више, и лепше, и занимљивији, па није чудо, побро, што нам се, овђе, и ти таква људина роди.

Филип је прославио село, међтани су га увек славили, у звезде уздизали, а то комунистичко доба није било баш пожељно.Зато је село, последње, у овом делу РС и БиХ добило и асфалт и друге добробити савременог живота.

Горан Стевановић, председник Месне заједнице, каже да је село почело да се развија, увођењем вишепартијског система, „а просперитет је уследио од доласка Василија Перића за чело општине Угљевик, коју су деценијама држали тврди и крути комунисти, међу којима и они који су скоро били прецртали ове лепо место, село вредних, марљивих и паметних људи.

Зато начелника дочекују, како каже, као домаћина, а не као госта, а на његову иницијатију, управо, завршена је изградња потпорног зида и одводних канала, посла вредног око 30 хиљада КМ.

- Сваки већи посао доприно је да људи, овде, остану да живе -каже Перић. -Ништа нема од приче и причања, него успех стиже када заједно засучемо рукаве, што редовно чинимо, а овдашњи људи су се показали и вредним и родољубивим и умним, достојни потомци нашег Филипа.Клизиште је угрожавало Дом културе и споменик Филипу Вишњићи и погинулим борцима одбрамбеног рата. Сада више нема бриге.

Фото: В. Митрић

Општина спрема посебан регулациони план за туристичку дестинацију „Новакова пећина“-. Древна стаза за шетњу пронађена је утврђена завхваљујући Планинарском удружењу из Бијељине.

- Из буџета општине издвојићемо паре, како бисмо још више оживели ову туристичку дестинацију - обећао је Перић. -Новакова пећина представља видиковац који се налази изнад  Доње Крћинеи Горње Трнове  који су општина Угљевик на надморској висини од 386 метара. Видиковац је добио име “Новакова пећина”, јер се на том месту, према народном приповедању, скривао хајдук Старина Новак у доба отпора турском царству на овим просторима.

Председник Месне заједнице Горан Стевановић каже да, колико су некад били скрајнути, сада су уважени, па се поносе сређеним водоснабдевањем, урађеним асфалтним путевима и путељцима, уређеном школом, Домом културе и све важнијим местом на туристичкој мапи, не само РС и општине Угљевик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)