НЕ ЗНАЈУ ШТА ЋЕ СА ГРОЖЂЕМ: Виноградари Требиња задовољни родом, али због пандемије подбацила продаја вина

Д.Цураћ

05. 09. 2020. у 15:30

ПРВЕ ране сорте грожђа на подручју града Требиња приспеле су за бербу.

НЕ ЗНАЈУ ШТА ЋЕ СА ГРОЖЂЕМ: Виноградари Требиња задовољни родом, али због пандемије подбацила продаја вина

Фото Д.Цураћ

Квалитет и количина на задовољавајућем су нивоу, кажу виноградари, али је велики проблем шта учинити са новим грожђем јер је због пандемје вируса корона продаја вина потпуно подбацила.

Драган Анђелић, директор предузећа "Агрофин", које газдује највећим виногорјем у источној Херцеговини, каже да је ситуација веома сложена.

- Продаја је била знатно мања. Отприлике на нивоу године 30 одсто од очекиване. То не би био превелики проблем јер вино је остало, али је проблем где сместити грожђе и ново вино. Све су прилике да је ова година изванредна, а велика је штета пропустити једну такву годину - истакао је Анђелић.

Породица Петијевић, која живи од бављења виноградарством, такође се налази у проблему шта да уради са приспелим грожђем.

 

Фото Д.Цураћ

Виногорје у околини Требиња

- Имамо квалитет добар, али имамо проблем од пандемије која је ово направила што је направила. Танкови су још попуњени тако да нећемо моћи примити ново грожђе. Задовољни смо родом и количинама, али је проблем шта с грожђем урадити - рекао је Ранко Петијевић.

Оно на шта виноградари годинама скрећу пажњу је и превелики увоз грожђа, које се на територији БиХ продаје по много нижим ценама него што то могу понудити домаћи произвођачи с обзиром на улагања у властите винограде током године.

ВИНО У РИНФУЗИ

УКОЛИКО желе квалитетно грожђе виноградари имају посла целе године, а ту су свакако и велика новчана улагања за заштите, као и све друге радове. Сем увозног гожђа у БиХ се увози и ринфузно вино.

- Има пуно посла у виноградима. Ове године смо имали најмање осам до девет заштита, односно третирања лозе. Осим грожђа које нам долази из других земаља, имамо још гори проблем а то је увозно вино, које се касније појављују на тржишту и представља као домаће и то по знатно нижим ценама - рекао је Ранко Петијевић.

- Највећи проблем је што извозници грожђа у другим државама имају изванредне подстицаје, тако да буду знатно јефтинији, далеко испод наше цене. На другој страни, ми грожђе можемо продавати само да обезбедимо позитивну нулу пословања - нагласио је Анђелић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)