АЕРОДРОМ У ТРЕБИЊУ: Циљ је милион путника

С.Мишљеновић, Д.Цураћ

03. 09. 2020. у 09:25

АЕРОДРОМ У ТРЕБИЊУ: Циљ је милион путника

Фото С.Мишљеновић

ИЗГРАДЊОМ аеродрома у Требињу, Република Српска ће добит јак ветар у леђа у развоју авио-саобраћаја и јачању постојећих капацитета за превоз путника.

Отварањем новог аеродрома, а план је да то буде у децембру наредне године, Српској, Херцеговини и Требињу се отвара могућност и бржег и ефикаснијег доласка на хиљаде туриста. Аеродром у Требињу се гради по будним оком Србије, која је и носилац пројекта уз помоћ Владе РС.

Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза РС, каже да верује да је аеродром у Требињу дугогодишњи сан свих грађане Херцеговине, али да не треба минимизирати његов значај за целу Српску.

- Аеродром у Требињу има перспективу и реализацијом тог пројекта очекујемо раст и развој привреде, долазак инвеститора и отварање нових радних места, развој туризма, повећање потражње и потрошње домаћих производа у херцеговачој регији. Очекујемо да нови аеродром, због повољнијег положаја у односу на окружење, понуди и квалитетнију услугу и више стандарде, па се самим тим и очекује милионски број путника у блиској будућности - истиче Поповић.

Он се осврнуо и на рад Аеродрома Бањалука и додао да се, имајући у виду да се ради о међународном аеродрому и да су европске регулативе строге по питању безбедности, и да аеродром мора да испуњава све услове како би привукао што већи број корисника, константно ради на његовом осавремењивању.

- Приводе се крају радови на изградњи карго-објекта, као и радови на проширењу пристанишне зграде и долазног гејта. У току су активности на побољшању услова рада. Планиран је пројекат инвестиционог одржавања полетно-слетне стазе са циљем додатног побољшања писте и рулне стазе, како би се обезбедио виши стандард за кретање, полетање, слитање и боравак авиона - појашњава Поповић.

ЛОКАЦИЈА                                                                                                        
МИРКО Ћурић, градоначелник Требиња каже су биле "у игри" три локације.
- Сада смо већ договорили једну. Та локација је на подручју града Требиња, место Мионићи - навео је Ћурић.

Он подсећа да је Аеродром Бањалука бележио одличне резултате у 2019. години, и да је превезено око 150.000 путника, али се пандемија вируса корона одразила и на ту институцију.

- Са Аеродрома у Бањалуци одвија се редовна линија Београд - Бањалука - Београд. Током јула и августа одвијао се чартер-саобраћај за Турску. Након четири месеца паузе "Рајанер" је у августу полетео за Мемингем и Брисел, међутим због епидемиолошке ситуације овај превозник је најавио да ће суспендовати своје летове за Бањалуку у септембру и октобру. Зимски ред летења компаније "Рајанер" ће зависити од развоја епидемиолошке ситуације у Европи - појаснио је министар Поповић.

Фото Влада РС

ДО БЕОГРАДА за 40 МИНУТА


МИНИСТАРКА саобраћаја Србије, Зорана Михајловић поручила је да ће се до децембра наредне године за 40 минута максимум ићи од Београда до Требиња и обрнуто.
- То није само веза Београда и Требиња. То је веза Требиња са осталим делом региона и на крају са целим светом јер ће на тај аеродром моћи да слећу и неки други авиони који возе за разне делове Европе и света - поручила је министарка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)