СПУСТ И ЗА МАЛИШАНЕ: Лепоте Дрине и Таре „маме“ туристе

В. Митрић

петак, 14. 08. 2020. у 20:04

СПУСТ И ЗА МАЛИШАНЕ: Лепоте Дрине и Таре „маме“ туристе

В. Митрић

РАФТИНГ туре Таром и Дрином све су привлачније за младе љубитеље природе, који у Фочу стижу и из разних крајева Србије, да се разоноде, проводе, опусте и уживају у лепотама река и њеног приобаља, укључујући и кањоне.

Да би се стигло до кањона, где почиње, рецимо, тура спуштања 20 километара Таром и око пет километара Дрином, онима који су смештени у Фочи, треба  око сат времена вожње, која је једино могућа џиповима, јер  се до жељеног места за спуст стиже планинским путевима, који су прилично неприступачни.Када је ниво реке мали, као сада, спут  на тих 25 километара потраје и по четири сата, а када је вода већа, онда се та деоница „прејезди“ за око сат времена.

В. Митрић


- И кад је мали и кад је већи ниво река, овде је милина, вожња је добро обезбеђена, уз потребну опрему и сваки спуст је, заиста, доживљај за себе, за трајњо сећање -каже млади Лозничанин Петар Банковић. -У ове дане на рафтин људи воде и децу, узраста до 3 и четири године.Ове лепоте и дивоте мало где има.

В. Митрић


Рафтинг центар „Дрина Тара“ у Фочи је једно од омиљених места за оне који воле атракције у природи.У овом делу РС установљен је и какинг, пењање по тешким теренима, које  почне овде и иде до Трновачког језера у суседној Црној Гори.Многи су заинтересовани и за  вожњу квадовима по тешким теренима у приобаљу Дрине, између Фоче и границе са Црном Гором.
У прошлој  сезони било је 25 хиљада спуштања  Дрином и Таром.Ове године, због пандемије корона вируса, у априлу није било спуштања, па ће, вероватно, број бити мање, што никако, како кажу фочански домаћини, не значи да је интересовање смањено.Напротив, све је више људи који желе да резервишу спуштања низ реке и за наредну сезону.
- Ко једном дође овде, једноставно, има неодољиву потребу да, опет, дође овде  -каже професор физичког васпитања Милош Мирковић из Бијељине, чији је син, Александар, мада има само осам година, већ три пута био учесник спуста.

В. Митрић


Сазнали смо да два преноћишта, пет обилних оброка домаће хране, од јагњећег печења, сира кајмака, роштиља до пршута и пита, и спуст на „траси“ дугој 25 километара кошта 90 евра.
- Не треба да чуди интересовање за провод, одмор и разоноду на рекама, јер је ово век у ком ће, по свим истраживањима, уопште, бити у знаку примата континенталног туризма, чему треба да се припремимо ми који имамо овакве лепоте, попут Дрине – каже Живота Исаковић, искусни тиристички посленик из Лознице.
- Нема оног ко је на Дрини покренуо неку дестинацију, а да није успео, подједнако у њеног горњем, средњем или доњем току.То много говори и обећава светле дане туризма  на обе обале Дрине.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)