БЕОГРАЂАНИ УЛЕПШАВАЈУ БАЊАЛУКУ: Ово ће бити нови симбол највећег града у Српској (ФОТО)

С. М.

среда, 12. 08. 2020. у 16:00

БЕОГРАЂАНИ УЛЕПШАВАЈУ БАЊАЛУКУ: Ово ће бити нови симбол највећег града у Српској (ФОТО)

Фото: Град Бањалука

АРХИТЕКТОНСКИ тим из Београда победник је међународног конкурса за идејно решење будуће мултифункционалне дворане/конгресног центра у конкуренцији од 110 пријављених решења из целог света.

Ово је саопштио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић током представљања победничког решења будуће конгресне дворане.

Представљајући изабрано решење, које ће бити награђено са 30.000 евра, Радојичић је истакао да Бањалука добија нови мултифункционали конгресно-конференцијско-концертни центар и тиме још један симбол 21. века. Он је нагласио да ће, изградњом овог објекта, Бања Лука добити један од својих будућих симбола, те да ће, својим архитектонским решењем, бити јединствен и препознатљив.

Према његовим речима, након избора идејног решења, ући ће се у израду главног пројекта, а упоредо са тим склапаће се и финансијска конструкција за изградњу будуће дворане.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да је победничко решење изабрано у изузетено оштрој конкуренцији одличних архитектонских решења.

-У победничком раду, уз атрактиван визуелни изглед, садржаји су постављени по вертикали, а у самом врху објекта планирана је концертна дворана – рекао је Рашковић.

Како је појаснио, три су главне намене овог мултифункционалног објекта. Језгро тог садржаја је концертна дворана од 1.500 места, која ће уз приоритену намену, служити и за разне конгресе и састанке. Затим, садржаваће позоришну салу до 700 места, простор за филхармонију и допунски садржаји попут угоститељства.

 

Фото: Град Бањалука

Изглед нове милтифункционалне дворане

Првонаграђено решење дело је архитектонског тима из Београда у следећем саставу: Милош Јокић, Ненад Стијовић, Никола Гјоргјиевски, Стефан Илић, консултант Миодраг Грбић и сарадници Стефан Даниловић, Јована Ковачевић, Јелена Златановић и Тијана Мачкић.

По броју пријављених радова, ово је највећи међународни конкурс у новијој историји Бање Луке. Због великог броја пријављених радова, победници су изабрани после шест кругова одлучивања, а само жирирање трајало је више од два месеца. Конкурс је расписан у децембру прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)