СРПСКИ ВЕЛИКАНИ ПОСТАЛИ БИЈЕЉИНЦИ: Велика свечаност у Бијељини поводом славе града (ФОТО)

В. Митрић - Б. Милошевић

09. 08. 2020. у 14:30

Поводом славе града Бијељина, Светог Пантелејмона, у средишту великог градског парка, откривене су бисте Николе Тесле, Јована Дучића, Михаила Пупина и Иве Андрића, рад академског вајара из Бањалуке, Бојана Микулића, које су даровали локална власт и угледни Бијељинци.

СРПСКИ ВЕЛИКАНИ ПОСТАЛИ БИЈЕЉИНЦИ: Велика свечаност у Бијељини поводом славе града (ФОТО)

Фото: Б. Милошевић

Том свечаном чину, поред осталих, присуствовали су епископ зворничко -тузлански Фотије, срски члан Председништва БиХ Милорад Додик и академик и песник Матија Бећковић, који је беседио на овој светковини у част тим знаменитим Србима.

Бећковић је пожелео, како је рекао, "да градски парк у Бијељини буде такав храм у Бијељини на који се дуго чекало, али је славно започео".

- Желим да се четворици српских великана Иви Андрићу, Николи Тесли, Михаилу Пупину и Јовану Дучићу, придруже и други великани и нека се нови Калемегдан роди у Бијељини - поручио је академик Бећковић.

- Као што је, после косовског погрома, монахиња Јефимија из родства замолила цара Лазара да извести Ђорђа, покрене Димитрија, убеди Теодора, узме Меркурија и Прокопија и 40 мученика да дођу у помоћ где год да су, тако се и ми данас обраћамо њима у ништа мањим косовским невољама и дозивамо у помоћ и њих и Светог Пантелејмона и Светога Саву и Карађорђа и Његоша и ђакона Авакума, и Петра Кочића и Зимоњића и Теслу и Црњанског и милионе мученика да нас не оставе и дођу у помоћ где год да су.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, уз захвалност онима који су дали допринос да се овековече четворица српских великана у Бијељи, у РС, као академику Бећковићу, "који је одвоји време да светковини да још већи значај", нагласио је да је реч о "личностима који су обележили једно време и један идентитет".

Фото: Б. Милошевић

- Срби се, данас, као и кроз историју, боре за идентитет, писмо, језик и вредности СПЦ, које су нападнуте у Црној Гори и другде у региону - истакао је Додик.

- Боримо се да очувамо право на себе, на наше постојање на овим просторима и зато је важно на овакав начин да обележавамо великане наше историје управо што ћемо победити само на један начин, а то је ако генерацијама које долазе успемо да пренесемо те вредности.

Свечаност је одржана по свим правилима која важе за стање када прети опасност од корона вируса.

- Осим сто ће се наши суграђани и они који долазе и Бијељину дружити са знаменитим људима, са њиховим препознатљивим ликовима и са делом њихових мисли уклесаних на доњем делу постамента, имаће прилику да у канелурама на стубовима виде да оне симболизују јако извориште из духовног корена, које им је помогло да велика дела њима обезбеђују вечност и вертикалом их уздижу у небеса и васељенске просторе - каже академик Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник и власник фирме "Евро мермер", који је урадио постаменте, али и значајно учествовао у финансирају ових уметничких дела, која красе Бијељину.

- Ако Бог да има воље да се парк улицом Патријарха Павла повеже са градским тргом и да ту нађу своје место наши знаменити људи Карађорђе, Његош, Милош Милојевић, геније из Мацве, Лазар Костић, економиста светског гласа и оснивач Економског факултета у Београду, Милош Црњански и многи који су то заслужили. Дружењем са њима будуће генерације, осим дела, упознале би и њихова становишта чија одбацивања су нас скупо коштала.

Поводом крсне славе града, епископ Фотије служио је свету архијерејску литургију у Саборној цркви у граду, а на резању славског колача, поред домаћина Миће Мићића, градоначелника Бијељине, били су, кум славе, Милорад Додик, владика Фотије и академик Матија Бећковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)