СЛАВА БИЈЕЉИНE: Град се сетио великана

В.Митрић

недеља, 09. 08. 2020. у 11:32

СЛАВА БИЈЕЉИНE: Град се сетио великана

Б. Милошевић

ГРАД Бијељина данас обележава крсну славу Светог Пантелејмона, чији је кум српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Oдржана је света архијерејска литургија, а служио је епископ зворничко тузлански Фотије, са свештенством из Семберије.

Пре резања славског колача, у здању градске администрације, у великом овдашњем парку биће свечано откривене бисте Николе Тесле, Михаила Пупина, Јована Дучића и Иве Андрића, дело академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Б. Милошевић

Постаменте је, као и простор на ком ће бити знамења српским великанима осмислио је и урдаио, академик СКАНУ, Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник из Бијељине, власник фирме „Евромермер“, који је, са групом угледних Бијељинаца и локалним руководством, финансирао ово улепшавање средишта Бијељине.

- Осим што ће се наши суграђани и они који долазе и Бијељину дружити са знаменитим људима , са њиховим препознатљивим ,ликовима и са делом њихових мисли уклесаних на доњем делу постамента , имаће прилику да у канелурама на стубовома  виде да оне симболизују јако извориште из духовног корена , које им је помогло да велика дела њима обезбеђују вецност и вертикалом их уздижу у небеса и васељенске просторе -каже академик Мирковић.

Б. Милошевић

- Ако Бог да, има воље да се парк улицом Патријарха Павла повеже са градским тргом и да ту нађу своје место наши знаменити људи: Карађорђе, Његош, Милош Милојевић, геније из Мацве, Лазар Костић, економиста светског гласа и оснивач Економског факултета у Београду, Милош Црњански и многи који су то заслужили. Дружењем са њима будуће генерације, осим дела, упознале би и њихова становишта и чија одбацивања су нас скупо коштала.

О великанима нашег рода, који су овековечени у Бијељи, беседиће данас академик Матија Бећковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)