ИСПУНИЛИ ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН: Шумска газдинства из Чајнича, Рогатице и Сокоца успешна и поред епидемије

Р. Миловић

субота, 08. 08. 2020. у 15:30

ИСПУНИЛИ ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН: Шумска газдинства из Чајнича, Рогатице и Сокоца успешна и поред епидемије

Фото: Р. М.

Заједничко за Чајниче и Соколац је да им се центар града налази на 800 метара надморске висине, а шуме у Рогатици досежу и преко 1.000 метара над морем.

 Уз Фочу, ове три општине су најбогатије високопродуктивним шумама. Од појаве пандемије вируса корона, ни један шумски радник није обелео, чак ни прехладу зарадио, због чега се процес рада није реметио, а план производње извршен сто-постотно.

- Процес рада није прекидан, а ни један од 230 радника није слан на боловање или отпуштан са посла. За резултат имамо стопостотно испуњењ плана сече, а 78 посто продаје, јер су купци, власници пилана и други прерађивачи, имали због ковида -19. застоја у раду. У првом полугодишту смо извезли 16.000 метара кубних обловине- каже за "Новости" Марко Мићевић директор ШГ "Вучевица" из Чајнича.

Стопостотни учинак су имали и у ШГ „Сјемећ“ са осечених 18.330 кубних метара четинара и 5.000 лисичара. Пошумили су и 12 ха са 18.000 садница, смрче, јеле букве и јавора, на чему је радило 200 запослених из категорије администрације и режије- каже за Новости Младен Лакић директор ШГ "Сјемећ".

Као ретко које раније године, успешно полугодиште су имало и 380 запослених у ШГ "Романија" са Сокоца. Такође су пошумили 12 ха шумске голети, а у изградњу шумских путева уложили преко 260.000 марака.

- Радили смо у отежаним условима, испунили планску сечу, а у највећи успех убрајамо чињеницу да смо на Романији, ангажованошћу чуварске службе, зауставили крађу дрвних сортимената - каже за „ Новости“ Страхиња Башевић директор ШГ "Романија" са Сокоца.

Из овога се да закључити да Ковид-19 губи снагу у црногоричној шуми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)