ВЕЛИКА СВЕТКОВИНА У УГЉЕВИКУ: Црква слави јубилеј

В. Митрић

субота, 08. 08. 2020. у 13:18

ВЕЛИКА СВЕТКОВИНА У УГЉЕВИКУ: Црква слави јубилеј

Фото: В. Митрић

ЕПИСКОП зворничко-тузлански Фотије служио свету архијерејску литургију у угљевичком цркви Свете Петке Параскеве, поводом 110 година од оснивања Црквене општине Угљевик.

Владика Фотије поручио је да су велики труд исказали људи који су ктитори и приложници” јер су се борили за изградњу светиња у овом делу РС“

- Историја овог краја је крстоносна и крстоваскрса,  јер кроз ове храмове ми смо васкрсавали као народ и сачували се до дана данашњег поручио је спископ Форије. - Сећамо се кроз молитве свих оних људи који су доприњели да светиње буду изграђене и наш Манастир Тавна који је био духовни центар Срба овог краја прије него што су никле цркве у Угљевику.

Владика Фотије је пожелео да Угљевик буде духовни центар, “ јер то заслужује и да сви његови житељи гледају у будућност очима вере”.

Епископ  јд позвао је на јединство у српском народу, да нема појела, и да сви Срби напредују духовно.

Кум данашње свечаности био је начелник Угљевика Василије Перић који је одликован Архијерејском захвалницом за активно учешће у животу угљевичких парохија.Перић је честитао јубилеј свим свештеницима и парохијанима.

- Православље и вера Србинова  је ове заблистала у пуном сјају, у средњем вијеку изградњом познате светиње Манастира Тавна  и зато са пуно поноса и срећни можемо да кажемо да је наша вера, култура, традиција, обичаји и широки и дубоки . рекао је Перић новинарима. Српска православна  црква одржала је српски народ на овим просторима.Народ овог краја је увек био свестан, како су то били наши преци а и ми, да уз духовну снагу можемо превазилазити све што нас је сналазило последњих 110 година али и векова од кад год је српски народ на овим просторима. Захваљујући духовној снази српског народа опстајали смо овде

Храм Свете Петке Параскве обележио  је 30 година од почетка иѕградње и 20 година од освешћења.

Епископ Фотије освештао је иу порти храма темеље Светосавског дома. На светој литургији Владика Фотије је рукоположио је је ђакона Велислава Мишуру у чин свештеника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)