ЗА МЕСЕЦ ДАНА СПАЛИТИ ОТПАД! Министарство екологије Федерације БиХ коначно преломило у случају Кром рециклаже

С. М.

уторак, 04. 08. 2020. у 06:14

ЗА МЕСЕЦ ДАНА СПАЛИТИ ОТПАД! Министарство екологије Федерације БиХ коначно преломило у случају Кром рециклаже

Отпад из Италије истоварен у Дрвару / Фото М. Зарач

ФИРМА "Кром рециклажа" Дрвар има рок од месец дана да текстилни отпад који је депонован у Бихаћу, Бусовачи, Кисељаку и Грахову депонује на локацију Пасијаци и обезбеди његово спаљивање.

Ово је поручила Едита Ђапо, министарка екологије Федерације БиХ.

- Федерална инспекција је пре седам дана издала решење фирми "Кром рециклажа" да у року од месец дана мора да уклони отпад и премести га на локацију Пасијаци, која је и наведена у дозволи за управљање отпадом - рекла је Ђапо.

Она је истакла да су од власника фирме "Кром рециклажа" Дрвар добили информацију да су у току преговори са цементарама и термоелектранама где би текстил могао бити спаљен, јер је већ рециклиран.

- Сачекаћемо месец дана да видимо да ли ће они то испоштовати. Уколико то не учине, ми ћемо то урадити за њих и испоставити им рачун - рекла је Ђапо.

Утврдити ланац одговорности

ДУШИЦА Рунић, начелница Општине Дрвар, рекла је да очекује да се утврди ланац одговорности како је могуће да на стотине тона отпада из Италије буде довезено у неколико општина, а да о томе нико од надлежних не буде обавештен.

Ћапо је навела да Министарство чека и дозволу од ресорног министараства из Италије за поврат текстилног отпада у ту земљу.

- У решењу Федералне инспекције, које је за нас меродавно, пише или да се врати отпад у Италију или да се уклони на еколошки прихватљив начин. Власник фирме "Кром рециклажа" Дрвар је оценио да је исплативије да се отпад спали овде у БиХ, али видећемо шта ће бити - поручила је Ђапо.

Предузеће "Кром рециклажа" из Дрвара, увезло је, почетком јула у БиХ укупно 294.574 килограма текстилног отпада у вредности од 16.125 КМ.

Након што је отпад истоварен у Дрвар и Грахово уследили су протести грађана да се смеће уклони из њихових општина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Šator

04.08.2020. 08:45

Јоојјј, како све сви праве наивни... Знају да не могу ником ништа јер је у питању фантомска фирма, без капитала, запослених имовине... Него, ако имате пара возите то смеће на спаљивање, а рачун слободно одмах пошаљите оним који одобравају отварање таквих муљаторских фирми... Од ових ни одговор нећете добити, треба купити лист папира, одштампати, послати....