САРАЈЕВО СЕ ИЗИВИЊАВА СТРАНЦИМА: Повлачење срамне иницијативе за прављење ”црних листа” држава које немају Резолуцију о Сребреници

О.Матавуљ

31. 07. 2020. у 17:56

ИНИЦИЈАТИВА Сарајева којом се тражи прекидање сарадње и стављање на ”црну листу” свих политичких, пословних, друштвених организација, па чак и појединца чије државе нису усвојиле Резолуцију о геноциду у Сребреници доживела је пропаст и као бумеранг им се одбила о главу.

САРАЈЕВО СЕ ИЗИВИЊАВА СТРАНЦИМА: Повлачење срамне иницијативе за прављење ”црних листа” држава које немају Резолуцију о Сребреници

Скупштина кантона Сарајево

Дамир Никшић предлагач Иницијативе, коју је Скупштина Кантона Сарајево једногласно усвојила, објавио је да убрзано ради на њеном повчачењу јер се ”подигла велика фрка” и на ноге устао читав дипломатски кор на челу са Амбасадом Немачке.

- Ужурбано радимо на опозиву јер ће се у супротном из Сарајева повући већи део европских и других страних кредитора, а могао бих, скупа са колегама, доспети и на “црну листу” ако хитно не реагујемо - написао је Никшић на Фејсбуку.
Очигледно је да сарајевски одборници нису добро промисили и анализирали шест усвојених закључака јер, како написа Никшић, парламент Србије је усвојио Резолуцију, али није Бундестаг, Турска, као ни већина чланица Европске уније.
- У дипломатским порукама питају руководство скупштине како да се понашају европски бизниси, банке... Да ли да се пакују и напусте Сарајево или? Након што повучемо иницијативу, Кантон Сарајево ће морати службено да се извињава свим амбасадама држава које нису усвојиле Резолуцију, сем оних ретких међу којима је, веровали или не - и Србија - пише Никшић.
Фото: Фејсбук


Сакрастично додаје да ће једно писмо извињења морати да пошаље Савету министара БиХ или Председништву пошто и БиХ спада у друштво држава које нису усвојиле Резолуцију.
Усвојеним закључцима се, између осталог, тражи да Сарајево непожељним прогласи све државе које немају Резулуцију, захтева од Савета министара БиХ да састави и објави ”црну листу” тих држава, тражи усвајање Закона о забрани негирања геноцида са дефинисаним казнама за оне који то чине, те се позива Председништво БиХ и све кантоналне и ентитетске скупштине да се придруже иницијативи.
Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, каже да је јасно да је таква иницијатива неприхватљива.
- Бошњаци сматрају да су они једини ”богом дани” и мисле да свакоме могу да одређују ставове, па и по питању тога где је био геноцид. Било би добро да сами сагледају шта су радили Србима од 1945. године наовамо, када су подржавали усташку власт и нацистичку Немачку - каже Радановић.

 

Д. Поздеровић
СТЕВАНДИЋ: ВРХУНАЦ СРБОФОБНЕ ПОЛИТИКЕ

Ненад Стевандић, посланик у Пармаленту БиХ, сматра да је Иницијатива Скупштине КС врхунац србофобне политике засноване на стереотипу да постоји међународна подршка за све што је антисрпско.

- Руковођени мржњом, а не рациом сами су себи ускочили у стомак. Сада су принуђени да властиту мржњу повуку. Међутим, јасно је да онај део, који је ван сваке форме, остаје фактор бошњачке политике, а то је да њихова властита перцепција заснована на мржњи према Србима и сатаназацији свега што је српско по моделу из 1992. године - истиче Стевандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)