СВИ ГЛЕДАЛИ ЛАНСИРАЊЕ РОВЕРА НАСЕ: У Језеру чекају српско "језеро" на Марсу

О. МАТАВУЉ

31. 07. 2020. у 08:33

СВИ ГЛЕДАЛИ ЛАНСИРАЊЕ РОВЕРА НАСЕ: У Језеру чекају српско језеро на Марсу

Фото: О. Матавуљ

ЛАНСИРАЊЕ ровера Persevеrаncе ("Упорност") на Марс с посебном пажњом испраћено је у малој општини Језеро у Републици Српској, по којем је назван кратер на црвеној планети где би ровер требало да слети!

Преко веб-сајта Америчке свемирске агенција НАСА руководство општине је на видео-биму организовало уживо праћење преноса лансирања из Ваздухопловног станице Кејп Канаверал на Флориди.

Пренос је, с великим усхићењем, гледало двадесетак малишана. Деца су одушевљено пратила одбројавање до лансирања, да би бурним аплаузом поздравили полетање "ракете" у атмосферу.

Општина Језеро налази се између Јајца и Шипова. Повезаност с Марсом датира од 2007. када је одлуком Међународне астрономске уније (ИАУ) једном кратеру, широком 45 километара, додељено име по овој општини. У жижу светске јавности Језеро је доспело прошле године након што је објављено да је управо тај кратер одабран за локацију мисије "Марс 2020".

НАСА је навела да је кратер Језеро одабран за слетање ровера јер научници верују да је то подручје било преплављено водом и да је ту настала древна делтa реке. Сматрају да су се пре више од 3,5 милијарди година речни канали пролили по зиду кратера и створили језеро.

Научници виде доказе да је вода преносила минерале глине из окружења у језеро. Могуће је да је живот микроба могао да постоји у Језеру током једног или више ових влажних времена. Ако је то случај, знакови њихових остатака могу се наћи у седиментима корита језера или обале.

Фото: АП

Задатак ровера Persevеrаncе је да истражи и прикупи доказе о животу на кратеру. Слетање ровера на тло кратера предвиђено је за фебруар 2021. године.

На сајту НАСА се наводи како је ово једна од њихових најважнији мисија, а појашњено је и како је кратер добио име по истоменој општини уз појашњење значења речи "језеро" у више славенских језика.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)