ДОДИК РАСКРИНКАО ЏАФЕРОВИЋА: Бошњачки члан Председништва БиХ натерао Швајцарце да измене видео-поруку о Сребреници због једне речи

С. М.

уторак, 14. 07. 2020. у 13:00

ДОДИК РАСКРИНКАО ЏАФЕРОВИЋА: Бошњачки члан Председништва БиХ натерао Швајцарце да измене видео-поруку о Сребреници због једне речи

Фото: Председништво БиХ

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму упућеном председнику Швајцарске Конфедерације Симонети Зомаруга да је информисан да је бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић вршио директан притисак на њен кабинет да измени видео-поруку комеморативном скупу у Сребреници уз експлицитан захтев да њено обраћање мора да садржи реч "геноцид".

Додик је замолио Зомаругову да Џаферовићеве ставове и захтеве схвати као његове личне ставове, који ни на који начин не одражавају званичан став БиХ, те да је најгрубље злоупотребио институцију Председништва БиХ, у коме се одлуке доносе консензусом сва три члана Председништва БиХ.

- На овај начин господин Џаферовић нанио је огромну штету нашим билатералним односима. Оваква врста притиска и цензуре не само да није дипломатски примерена, него може озбиљно да наруши наше пријатељске односе, навео је Додик у писму.

Он је навео да је Швајцарска Конфедерација пример децентрализоване земље у којој се уважавају језичке, верске и етничке разлике, док је са друге стране БиХ и даље земља у којој бошњачки представници злуопотребљавају заједничке институције БиХ, стављајући их у службу искључиво бошњачког народа и заштиту његових интереса, а на штету Срба и Хрвата, саопштено је из кабинета српског члана Председништва БиХ.

- Користим ову прилику да изразим захвалност Швајцарској Конфедерацији и свим њеним грађанима на несебичној помоћи, коју пружате Републици Српској, БиХ и другим земљама Западног Балкана. Ваша земља дала је заначајан допринос обнови Републике Српске и БиХ, али и изградњи мира, јачању здравственпог сектора, тржишне економије и на пољу образовања - навео је српски члан Председништва БиХ у писму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)