ЛИЛЕ ОСВЕТЛИЛЕ МАЈЕВИЦУ: Радост малишана уочи Петровдана у Угљевику

В. Митрић

11. 07. 2020. у 22:41

ЛИЛЕ ОСВЕТЛИЛЕ МАЈЕВИЦУ: Радост малишана уочи Петровдана у Угљевику

Фото В. Митрић

У порти храма Свете Петке Параскеве у Угљевику, у Републици Српској, вечерас су малишана овог града, као некада и њихови родитељи баке и деке, учествовали у традиционалном петровданском "лилању", упаљеним бакљама направљеним од коре дрвета, пре свега трешњевог или вишњевог.

„Лилање“ је део богате културне традиције, коју су Срби, западно од Дрине, сачували, како каже Василије Перић, начелник општине Угљевик, „упркос најтежим покушајима да дан, неизоставно, уместо бадњака дају јелку, уместо лиле - некакву штафету и уместо Божић Бате – Деда Мраза“.Никад, каже Перић, нисмо били против других обичаја и традиције, поштовали смо их и сматрамо да доприносе још већем духовном и културном богаству ових простора, „али су нама наметали туђе, а бранили наше, али је наш народ све то прегрмео, остао уз веру своју, која нас је одржала“.

Лилању је претходило вечерње богослужење које је служио протојереј-ставрофор Милан Топић, један од најугледнијих свештеника, који је добар део стажа провео у Тузли кад је било најтеже бити православни свештеник.

- Лилање, и ватра из лила симболизују распламсавање вере у сваком човеку, хришћанину, као што ватра гори из лила тако треба да се човек весели и радује празнику и да наша вера православна буде распламсана као ватра из лила - рекао је Топић .

Организатор манифестације је Црквена општина Угљевик, Светосавска омладинска заједница Угљевика а генерални покровитељ општина Угљевик.

- Чувамо нашу веру, традицију и културу. Велика је радост када видимо наше најмлађе суграђане да су привржени традицији и да прослављају велики празник Светих апостола Петра и Павла-Петровдан - рекао је Перић. Општина Угљевик обезбедила за све учеснике манифестације слатке пакета а за три најсрећнија добитника, који су изабрани извлачењем, добила су по 100 КМ.

Лилању су присуствовали и заменика начелника Угљевика Цвјeтана Драгоњић и председник Скупштине општине Ђоко Симић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Cvika iz Ugljevika

13.07.2020. 20:04

Svaka cast Ugljevicani, cestitam vam prelijepi praznik Petrovdan sa prelijepim obicajima sa lilom i suhsenim zarcom. Naravno, uvijek su se spominjale i babe koje su bile najbolje u pripremanju sushenog sira. Sjecanje je prava radost.