САРАЈЕВСКИ НОВИНАР ОТКРИО ЏЕЛАТА СРБА: Радикални муслимани му прете убиством и траже његову главу

С. МИШЉЕНОВИЋ

субота, 11. 07. 2020. у 16:49

САРАЈЕВСКИ НОВИНАР ОТКРИО ЏЕЛАТА СРБА: Радикални муслимани му прете убиством и траже његову главу

Мухамед Ковачевић Фото: Приватна архива

ПРЕСУДА од десет година робије Хусеину Хуси Мујановићу, ратном управнику затвора у Храсници код Илиџе, оправдана је и исправна.

Лично сам задовољан и надам се да ће осим Мујановића иза решетака завршити још најмање 15 особа због злочина над Србима у Храсници и Илиџи. Посебно се то односи на ратног команданта Фикрета Превљака, данас једног од најважнијих људи СДА и Бакира Изетбеговића.

ПРЕСУДА

ХУСЕИН Мујановић је осуђен на десет година робије пред Вишим судом у Београду. Он се налазио у притвору од 2018. када је ухапшен на граничном прелазу Србије и БиХ. У оптужници се наводи да је био управник логора за Србе у Храсници 1992, а да је за то време убијено најмање седморо Срба, а притворено њих 30. У оптужници се, између осталог, наводи да је Мујановић наређивао да се мушки затвореници ноћу одводе у атомско склониште, да се пребијају и муче, услед чега су њих шесторица преминула. Наводи се и да је и он пребијао затворенике

Овако, за "Новости", говори Мухамед Ковачевић, новинар из Сарајева који је 18 месеци истраживао ратне злочине над Србима са Илиџе и Храснице. Он је један од првих људи са Илиџе, који је јавно проговорио о злочинима Мујановића и храсничких бандита над Србима. Данас је на мети радикалних муслимана који траже његову главу и разапињу га по друштвеним мрежама називајући га издајником. У томе предњаче из Удружења "Четврта витешка"!

Ковачевић се не обазире на претње и пита се како уопште да их пријави кад му прете они који су на власти.

- Започео сам 2016. истраживање о ратним злочинама над Србима са Илиџе и из Храсници, у оквиру једног истраживачког пројекта који су финасирали Американци - прича Ковачевић. - Одабрао сам ову тему јер сам и сам са Илиџе и знам много о томе шта се дешавало нашим комшијам и људима са којима смо до тада живели. Чим сам почео да се распитујем о злочинима над Србима и о Хусу Мујановићу, Фикрету Превљаку и тој ратној "екипи", уследила су подметања лажних информација, праћења, прислушкивања, као и претње мени, мојој породици и пријатељима. Потом и уцењивање, покушај подмићивања, и на крају вређање.

Фото: Фејсбук

Објаве на Фејсбуку упућене новинару Ковачевићу

После пресуде Мујановићу, каже да је мета напада преко друштвених мрежа, али га то не интересује.

- То је само финална фаза - каже Мухамед.

За Мујановића тврди да је пред сами рат дошао у Храсницу и да је "санџачком линијом", која је већ била ту, именован за управника затвора или логора.

- Захваљујући екипи храсничких бандита, Хусо је искористио тај моменат да малтретира Србе са Храснице - наставља Мухамед. - Знао сам и комшију Србина којег је лично тукао Мујановић. Погинуо је 1996. и није стигао да да изјаву. Цела прича о затвору у Храсници од 25. маја до октобра 1992, када је смењен, страшна је. Срби су у њему убијани само у периоду док је управник био Хусо Мујановић. После његовог одласка, убистава Срба у затвору више није било. Али, занимљиво је да није пронађен извештај за мај и јун. Ту је и страшна прича о Србину Милошу Хрњезу чије кости ни дан-данас не могу да пронађу, а био је у затвору за време Хусе.

Мухамед Ковачевић каже да је после пресуде Мујановићу приметио да полако долази и до социолошког разбуђивања:

- Сад људи верују да се нешто дешавало. Долазе други који коначно желе да проговоре о злочинима на Илиџи и у Храсници. У разговору са надлежним тужиоцима Тужилаштав БиХ требало би да се заврши истрага око злочина у Храсници и Илиџи над Србима. Предмет је активан, али још није подигнута оптужница. Надам се да ће ускоро пред лицем правде бити и Фикрет Превљак и сви други. Ратни злочини над Србима у Сарајеву су табу-тема, односно постоји једно масовно порицање да се то уопште догађало.

ПЉАЧКА "ФАМОСА"

КАКО прича Мухамед, код фабрике "Фамос" у Храсници, 1992. му је страдао рођак којег је волео као брата рођеног:

- Тада је Фикрет Превљак самовољно одлучио да поведе 32 момка да опљачкају фабрику "Фамос". Срби су их дочекали и побили. То није била војна акција него класична пљачкашка. То Превљаку никада нећу опростити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Rada

12.07.2020. 21:32

E moji Muslimani isplivace istina sa ste sve prvi zapoceli ,za sve da ste odgovorni a i na kraju dobili propiano po nosu. Tako je i trebalo da bude jer WWII jw pokazao da ste vi i vasi pretci umrljali ruke srpskom krvlju za sva buduca pokolonja koja dolaze. Toliko

Marko

13.07.2020. 05:25

Neki kazu svaka cast ovom coveku, mozda, ali ja vidim nesto drugo, a to da Muhamed Kovacevic svojom cudnom retorikom o Sandzaklije kao zli ljudi ili o Srbijancima, izbegava da nam prica o ZLI Bosnjaci iz Bosne koji su takodje ogovorni za dosta zlocine nad Srbima. Lako je pricati o Sandzaklije, ali jos jednom da ne bi se uopste pricalo o zlocinama islamisticke Armije BiH. Jako perfidno od retorike i osude.

Osman Denjagic

13.07.2020. 16:17

Ovaj covjek ce izdati i Bakira Izetbegovica kao i sve njegove najblize saradnike zasto bi zasluzio najstroziju kaznu. Ako ne pobjegne, stradace kao i svi Srbi sto su stradali u logorima i u Sarajevu.