БОШЊАЦИ ПРОТИВ ХИМНЕ "БОЖЕ ПРАВДЕ" И ГРБА НЕМАЊИЋА: Српска након 17 година враћа некадашња обележја у институције

С. МИШЉЕНОВИЋ

25. 06. 2024. у 06:15

БОШЊАЧКИМ политичарима је засметло што ће Народна скупштина на седници 2. јула, након 17 година вратити у употребу у Српској грб Немањића и химну "Боже правде".

БОШЊАЦИ ПРОТИВ ХИМНЕ БОЖЕ ПРАВДЕ И ГРБА НЕМАЊИЋА: Српска након 17 година враћа некадашња обележја у институције

Фото: Instagram / Poli Apoloni

Ова иницијатива је дошла као део Декларације са Свесрпског сабора. На дневном реду седнице већ је стављен Нацрт закон о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, а бошњачки посланици у НС РС већ најављују и стављање вета на овај закон и борбу све до Уставног суда БиХ.

Уколико дође до усвајања овог закона, реаговаће Клуб Бошњака у Већу народа РС, потврдио је бошњачки делегат у Већу народа Адил Османовић. Он каже да уколико НСРС усвоји поменути закон, Клуб Бошњака ће одмах покренути питање виталног националног интереса.

- Даља процедура је седница Већа народа РС, па Заједничка Комисија састављена од посланика НСРС и делегата ВН, па онда Уставни Суд РС. Ако све то прође, онда идемо пред Уставни суд БиХ - истиче Омановић.

Потредседник НС РС из реда бошњачког народа истиче да измене закона о симболима не значе враћање у употребу химне "Боже правде" и грба Немањића као симбола Српске.

- Могу се истицати симболи и заставе и химне других држава са којима конститутивни народи имају заједничко културно-историјско наслеђе. Значи, ако бошњачки народ из Српске има заједничко наслеђе са Турском значи ли то извођење турске химне и истицање заставе - поручио је Дуратовић.

У употреби били до 2007.

ГРБ Немањића и химна "Боже правде" у Републици Српској су у употреби били до 2007. године, када их је Уставни суд БиХ прогласио неуставним. Након тога Република Српска је усвојила нову химну "Моја Република", а грб Немањића је замењен амблемом.

Из Српске одговарају да се грб Немањића и химна "Боже правде" враћају у Српску свиђало се то њима или не. Председник НС РС Ненад Стевандић каже да доношењем закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске неће нестати амблем РС и химна "Моја Република", али ће у употреби бити и грб Немањића и химна "Боже правде".

Стевандић је истакао да ће тим законским актом бити дозвољено да грбови буду у употреби у свим институцијама и министарствима у Влади РС, парламенту Српске, канцеларијама, општинама и да се химна "Боже правде" изводи на свим манифестацијама.

- Република Српска се не одриче ничега што је створила, јер су грб и амблем Српске наша историја, а "Моја Република" лепа песма. Враћамо своје традиционалне вредности. Нашли смо начин да нам то не могу да оспоре судови. То је била тежња нашег народа од 2007. од дана укидања, и нашли смо начин да нашем народу вратимо оно што му припада - додао је Стевандић.

Одговарајући на питање да ли је могуће да Уставни суд БиХ оспори овај закон, Стевандић је рекао да је то немогуће, јер Српска није укинула и ставила нове симболе, већ је на основу Споразума о специјалним и паралелним везама Српске са Србијом дозволили њихову употребу.

- Ово је мудро решење које је на најбољи начин задовољило интересе свих грађана РС, а не вређа никога - закључио је Стевандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев