ПРЕЛЕТАЧИ У ЛОВУ НА НОВЕ ФОТЕЉЕ: "Политичка пијаца" у Српској ради пуном паром

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 06. 2024. у 06:30

ЛОКАЛНИ избори у БиХ и РС све су ближи па тако и "политичка пијаца" ради пуном паром. Прелети из једне партије у другу, зарад чувања фотеље или покушаја да се до ње дође преко неке нове странке, све су учесталији у Српској. Тако је само у последњих месец дана било на десетине промена партијских дресова. Костадин Васић сад, већ бивши члан Уједињене Српске (УС) отишао је у НПС и одмах задужио директорско место Туристичке организације РС.

ПРЕЛЕТАЧИ У ЛОВУ НА НОВЕ ФОТЕЉЕ: Политичка пијаца у Српској ради пуном паром

Фото Д. Поздеровић

Такође, потпредседница УС Наталија Тривић објавила је да напушта ту странку због дужег неслагања у начину организације и деловања те партије. Она том приликом није обелоданила којој странци ће приступити, али у јавности се већ спомиње да је то највећа политичка странка у Српској - СНСД.

Дугогодишњи члан ДЕМОС и одборник у Скупштини града Бањалука Слободан Станаревић обелоданио је да напушта ту партију због неслагања са лидером странке Недељком Чубриловићем, и обавестио јавност да узима чланску карту СНСД. Александар Трнинић, сад већ бивши члан СДС, СПС и НФ, "пребацио" се у Уједињену Српску и постао шеф Клуба ове странке у НС РС. Због масовних прелазака ДНС је остао без читавог градског одбора у Лакташима. Сви они отишли су СНСД.

Тања Топић, политички аналитичар каже да у прелетању нема ни идеологије, ни програма што је негде и логично с обзиром на то да партије генерално делују на бази интереса, а никако на основу програмских уверења или иделогије.

Нажалост, додаје, грађани затварају тај зачарани круг који значи лични интерес уоквирен у трговинске односе.

Остваривање личних интереса

МЛАДЕН Бубоњић, политички аналитичар сматра да је овде реч о политичкој и демократској незрелости.

- Политика се не перцепира као средство, већ као циљ за остваривање личних интереса за неки политички ангажман или индиректно за постављање на неке функције. Тако је од почетка формирања друштвено-политичког система у целој БиХ, па и значајном делу земаља бивше Југославије - казао је Бубоњић.

- Политика је овде пука рачуница, а грађанима не смета што су их политички изабраници обманули и прешли у други табор. То се врло брзо заборави, а проблем настаје када прелетачи бивају "врбовани" за прелазак у истом блоку између странака које су коалициони партнери. Овде одавно грађани не траже програме и принципе већ се опредељују често према личним особинама изабраних, а многи и наседну на лажна обећања тих истих политичара - каже Топићева.

Социолог Владимир Васић каже да ови и многи други примери преласка из једне партије у другу, говоре да у политичкој мисли у БиХ немамо скоро никакав принцип.

- Немамо никакав људски приступ у свему томе, јер се политичка мисао у БиХ своди на класични макијавелизам, односно да циљ оправдава средство и голи интерес. Било то да се прелази из партије у партију, из опозиције у позицију, није више ни важно јер је на сцени једно класично политичко трговање - каже Васић.

Додаје да се газе сви морални, људски и идеолошки принципи.

- То на груб начин штети политичкој сцени у БиХ. Штети демократској мисли - наводи Васић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЂОКОВИЋУ ЈЕ СРБИЈА НАЈВАЖНИЈА! Бекер за Новости: Новак најбоље игра када игра за своју нацију