ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ ШИРОМ СРПСКЕ У ПОРАСТУ: Како помоћи жртвама да прекину „зачарани круг“ и победе ПТСП?

Милена Грубор
Милена Грубор

18. 03. 2024. у 07:15

ПОДАЦИ Управе полиције Rепублике Српске показује да је тренд насиља у породици у порасту, тако је лани за скоро петину повећан у односу на претходну годину.

ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ ШИРОМ СРПСКЕ У ПОРАСТУ: Како помоћи жртвама да прекину „зачарани круг“ и победе ПТСП?

Шатерсток

Током 2023. године МУП Српске евидентирао је 1.034 кривична дела насиље у породици, док је у 2022. било 861 такво дело, што значи да је дошло до пораста за око 20 одсто.

Ступце црне хронике скоро свакодневно пуне приче о насиљу над женама, које су поред физичке често изложене и психичкој тортури, а нажалост, све чешћа су и убиства. Активисткиње Фондације "Удружене жене" Бањалука недавно су истакле да је за две године убијено чак 16 жена.

Иако се о проблему насиљу над женама данас много говори и спроводе кампање, велики број њих, према речима психолога Маје Ковачевић, и даље није у довољној мери упознат са могућностима тражења помоћи и подршке. У већини случајева породично насиље остаје непријављено и невидљиво.

- Често се дешава да жене остају у насилним везама и не траже помоћ јер сматрају да је њихова кривица што их партнер вређа, удара и слично. Такође, ако је жена одрастала у окружењу у којем је злостављање било уобичајено, она не може да зна како треба да изгледа здрав однос. Као резултат тога, тешко јој је да препозна да је понашање партнера злостављачко - објашњава Ковачевићева.

Било какав облик насиља у интимним односима догађа се постепено и у циклусима, а с временом постаје све теже и захтевније изаћи из такве ситуације и потражити помоћ.

Нарушавање и менталног здравља

НАСИЉЕ над женама и девојчицама, једно од најраширенијих кршења људских права у свету, представља лични, породични и друштвени феномен чији се узроци односе на социјалне, психопатолошке и културолошке факторе, доводећи до нарушавања квалитета живота и менталног здравља оних који су му изложени.

- У многим случајевима су жртве и финансијски зависне од партнера који их злоставља, немају властита примања, немају где да живе и немају подршку. Ти фактори могу утицати на то да жена не напусти однос у којем доживљава злостављање - истакла је и додала:

- Многе жене које доживљавају насиље у страху су да ће партнер постати још насилнији, да ће их убити ако покушају да оду, јер им прети да ће повредити њих, децу или чланове породице.

СОС телефон!

ДА би се жртва заштитила од насиља у породици и добила адекватну помоћ, и како би институције деловале, треба случај да пријави полицијској станици или Центру за социјални рад. У случају да није у могућности да то учини, може да позове СОС телефон 1264, који је активан 24 часа. СОС позив је бесплатан и анониман уколико особа која тражи помоћ то жели.

Према истраживањима, између 15 и 20 одсто жртава развија хронични посттрауматски стресни поремећај (ПТСП).

- Важно је да се жртве не криве зато што су остале у насилним везама и да добију подршку како би им било омогућено да напусте насилан однос и потраже помоћ - закључила је Ковачевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!