У БАЊАЛУЦИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ "ВИЗУЕЛНИ АРХИВ СРПСКОГ СТРАДАЊА": Исповести преживелих сведоче о зверским злочинима над Србима

Милена Грубор
Милена Грубор

16. 12. 2023. у 08:35

У БАЊАЛУЦИ је одржана промоција пројекта Фондације "Визуелни архив српског страдања".

У БАЊАЛУЦИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ ВИЗУЕЛНИ АРХИВ СРПСКОГ СТРАДАЊА: Исповести преживелих сведоче о зверским злочинима над Србима

SRNA

Приказан је део потресних сведочења мајки, деце, супруга и родбине зверски убијених Срба на простору бивше Југославије. Председник РС Милорад Додик истиче да је српски народ највећи страдалник у прошлом веку на простору бивше Југославије, и да је изузетно значајно визуелно архивирање овог страдања за генерације које долазе.

- Као председник Републике одлучио сам да подржим ову Фондацију и сигурно је да ће бити обезбеђено све што је неопходно како би модерним технологијама било документовано српско страдање - рекао је Додик.

Додао је да је потребно да се види како живе Срби у Словенији, Хрватској, где их скоро и нема, у Федерацији, и на Космету.

- То су све примери наше голготе и страдања - рекао је Додик.

Директор Фондације "Визуелни архив српског страдања" Денис Бојић каже да је приказан само део сведочења породица страдалих и да је српски народ преживео голготу на просторима бивше Југославије.

На вечном бранику отаџбине

МНОГИ борци Војске РС остали су на вечном бранику отаџбине. У темеље Српске, своју младост уткао је и син Зоре Вуковић, никада не упознавши своју ћерку рођену након његове погибије.

- Моја унука ће знати ко су били преци и јунаци. Недостаје нам сваки трен и зато желим да остане ово сведочење - испричала је Вуковићева.

Срећан живот Олге Божанић са Космета угашен је 1998, када јој је убијено 15 чланова породице. Још увек се на листи несталих води њен стриц. Међу заробљеним Божанићима био је и најмлађи Немања са 16 година.

- Циљ фондације јесте да се први пут након ратних дешавања српско страдање географски обједини, и да буде створена јединствена дигитална база о страдању Срба у Љубљани, Загребу, Вуковару, Книну, Сарајеву, Мркоњић Граду, Мостару, Приштини, Призрену, Кравици, Броду, и другим местима - рекао је Бојић.

Бојић је додао да ће овако српски народ али и цело човечанство у исповестима из првог лица која су обједињена у мултимедијалној платформи, бити информисано о обиму и размерама страдања српског народа на овим просторима.

Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац изјавила је да страдања не смеју бити заборављена и да је више од 50.000 Срба убијено на простору бивше Југославије деведесетих година.

- Срби и данас бране истину притиснути са свих страна. Истина о страдању српског народа мора бити забележена визуелно, што је од изузетног значаја - рекла је Граорчева.

Овај пројекат реализован је у сарадњи са Републичком организацијом породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а под покровитељством Председника Српске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)