ПОВЕЋАН БРОЈ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА НА ПОДРУЧЈУ ПУ ТРЕБИЊЕ: Жртве и даље не пријављују насиље

Д.Цураћ

08. 06. 2023. у 17:18

ПОРОДИЧНО насиље је у порасту на подручју Херцеговине. Према подацима Полицијске управе Требиње, у првих пет месеци ове године забележено је 14 пријава насиља у породици, што је за осам више у односу на исти период прошле године.

ПОВЕЋАН БРОЈ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА НА ПОДРУЧЈУ ПУ ТРЕБИЊЕ:  Жртве и даље не пријављују насиље

Д. Цураћ

Ипак, како наводе у ПУ Требиње, нажалост, ти статистички подаци не показују право стање, с обзиром да и даље велики број жртава не пријављује насиље.

- Када причимо о статистици овог кривичног дела, не можемо да кажемо да је она меродавна јер су пре свега то карактеристична дела по томе што се не пријављују у оноликом обиму колико их има. Што се тиче односа између починица и жртве, ту нема правила, али најчешће је насиље супруга над супругом. Међутим, имамо и других нарушених родбинских односа, а то значи сукоби и напади деце на родитеље и обратно - рекла је Јована Цвијетић, портпарол ПУ Требиње.

Након што полиција евидентира кривично дело насиља у породици о истом обавештава Центар за социјални рад, у ком истичу да постоје различити узроци због којих долази до насиља.

- Најчешћи узроци су несређени породични односи, љубомора, алкохолизам, неслагање родитеља око васпитавања деце, лоша материјлана ситуација и слично. Ако гледамо ко су најчешће жртве насиља, то су жене, потом деца и стара лица, али у пракси се показало да су то претежно жене, односно починиоци су мушкарци - истакао је Зоран Анђушић, директор Центра за социјални рад Требиње.

Чека се сигурна кућа

О ПОТРЕБИ сигурне куће на подручју источне Херцеговине говори се годинама уназад, али и даље од једног таквог објекта нема ништа. Жртве насиља из Требиња помоћ сигурне куће могу да добију у Бијељили или Бањалуци.

Када дође до насиља, Центар најпре ради на превенцији, а потом и на заштити жртве насиља.

- Радимо на сталној психолошкој подршци јер жртва када доживи насиље она је у стању шока и не може трезвено да доноси одлуке, а онда је потребна психолошка подршка. Када је у питању заштита ту, пре свега, тражимо безбедан смештај, да ли хотелски, апартмански или у одговарајућој здравственој установи. Али, ако је процена да се жртва неће осећати безбедно, онда се нуди смештај у сигурну кућу на теритоирији Српске - додао је Анђушић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

МАША ОТКРИЛА СВЕ! Шарапова о томе како је отишла на вечеру са Новаком Ђоковићем