СВАКИ ШЕСТИ РАДНИК У СРПСКОЈ БЕЗ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА: Лоши послодавци заборавили радничка права

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 06. 2023. у 07:30

ЗА чак 52.000 радника у Српској у протеклој години дана нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање ни за један месец, подаци су Фонда здравственог осигурања РС који су достављени "Новостима". Људи су уредно долазили на посао и примали плату, али послодавци нису уплаћивали доприносе за здравствено осигурање, тако да ти радници не могу оверавати здравствене књижице.

СВАКИ ШЕСТИ РАДНИК У СРПСКОЈ БЕЗ ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА: Лоши послодавци заборавили радничка права

Фото Д. Поздеровић

Када се узме укупан број радника у РС који је 290.000 дође се до податка да сваки шести радник нема уплаћено здравствено осигурање.

У протекле три године ФЗО РС је због ванредне ситуације услед ковида финансирао здравствене услуге без обзира на то да ли су плаћени доприноси или не, али то више не ради, јер је укинута ванредна ситуација.

- Константно смо указивали да то што финансирамо здравствену заштиту и за неосигуране грађане не значи да послодавци не треба да извршавају своје законске обавезе и да плаћају доприносе. Међутим, евидентно је да је и међу послодавцима дошло до "опуштања" у протеклом периоду и да многи нису редовно измиривали своје обавезе - кажу у ФЗО РС.

Оно што "боде очи" како каже Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС јесте чињеница да међу 52.000 радника који немају уплаћено здарвствено осигурање део су и радници јавних установа и предузећа по РС где је послодавац Влада РС.

Апел Пореске управе

ИЗ ПУ Српске су појаснили да порески обвезници - осигураници, коришћењем електронских услуга Пореске управе РС или лично у подручним јединицама, могу проверити да ли њихови послодавци редовно плаћају обавезе по основу доприноса, и апелују на грађане да пријаве све неправилности.

- Тамо где је власт или Влада послодавац не уплаћују се допроноси, а иста та Влада сад треба да натера друге послодавце да плаћају доприносе, а она то не ради. Један велики апсурд - каже Мишићева.

Она додаје да је једино решење у примени Кривичног законика и Закона о раду РС и да се затворским казнама иде према онима који не уплаћују доприносе, па макар то били и запослени у јавном сектору.

- Иако нам радници одлазе и стално имамо проблем са радном снагом, они који остају и раде у Српској изгубиће и право да се лече - истиче Мишићева.

Из Пореске управе РС која је надлежна да наплати доприносе кажу за "Новости" да предузимају све мере како би наплатили доспеле обавезе.

- Евидентирамо све дужнике и стављамо их у систем да кад имају прилив средстава прво иде наплата дуговања за доприносе - кажу у Пореској управи.

глоса - Из Пореске управе РС кажу да предузимају све мере како би наплатили доспеле обавезе

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)