ГРАДИЛИШТА ОДНОСЕ ЖИВОТЕ: За 16 месеци у Републици Српској погинуло 10 људи, а догодило се 85 тежих повреда на раду

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 04. 2023. у 13:00

ПРВИ мај празник рада и ове године радници у Српској дочекаће са жељама да им радна места буду боље плаћена и безбеднија за рад. Наиме, повреде и погибије на раду су све чешће вести. У последњих 16 месеци на радном месту је погинуло 10 радника, док се догодило 85 тежих повреда на раду, што значи да се сваке седмице по један радник тешко повреди или погине.

ГРАДИЛИШТА ОДНОСЕ ЖИВОТЕ: За 16 месеци у Републици Српској погинуло 10 људи, а догодило се 85 тежих повреда на раду

Фото Д. Поздеровић

Као најризичније делатности у погледу заштите на раду издвајају се грађевинарство, електропривредаглоса - Као магистар социологије, поправља сатове и пркоси времену интернета и дигитализације, шумарство и дрвна индустрија у којима постоји континуитет настанка повреда на раду, наводе у Инспекторату РС.

- Инспекцијске контроле показале су да се у области заштите на раду најчешће неправилности односе на пропусте у погледу организације и спровођења мера заштите на раду, примену превентивних мера, оспособљавање радника за безбедан рад и редовно испитивање опреме за рад - кажу у Инспекторату.

Такође, истичу и да су у првом кварталу ове године извршили 1.245 контрола у области заштите на раду, од чега је 433 било са утврђеним неправилностима.

- Предузећима је изречено 237 управних мера, док је због почињених прекршаја издат 121 прекршајни налог у вредности од око 211.000 КМ, а судовима је поднето шест прекршајних пријава - истичу у Инспекторату за "Новости".

Заташкавање повреда

РАНКА Мишић каже да многе повреде радника на послу нису пријављене и заташкавају су од стране послодаваца.

- Контрола примене прописа око заштите на раду мора бити боља - каже Мишићева.

Ранка Мишић, председник Савеза синдиката РС, каже да се област заштите на раду често гура по страни и да се не истиче у први план важност здравог и безбедног радног места, а јавност се заинтересује тек кад дође до погибије радника.

- Безбедно радно место не сме бити трошак за послодавца већ инвестиција у добро пословање, и то мора већ једном да схвате и прихвате. Заштита на радном месту је најважнија, јер посао многих радника је везан за грађевинарство, шумарсто, електро систем и јесте опасан. Ти радници пуне буџет РС и зато је од великог значаја да им радно место буде безбедно - истиче Мишићка.

Она каже да је недопустиво да послодавци заштити на раду прилазе олако.

- Као Синдикат усвојили смо стратегију заштите здравља на раду у наредне четири године, али то је само нормативна ствар. Нажалост, и казне за послодавце где дође до повреде радника су више стимулативне него репресивне - указује Мишићка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне