СИЈАРТО ПОДРЖАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: "Шокира ме што се Америка меша у ствари других држава"

Новости онлине

22. 03. 2023. у 17:13

МАЂАРСКИ министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је шокантно и узнемирујуће мешање Америке у унутрашња питања других држава. Он је додао да Будимпешта поштује чињеницу да је Милорад Додик поново изабран за председника Републике Српске.

СИЈАРТО ПОДРЖАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Шокира ме што се Америка меша у ствари других држава

Фото: Tibor Rosta/MTI via AP/Shutterstock/Илустрација

- Што се тиче председника Додика, није битно шта ја мислим о њему , важно је само шта о њему мисле људи који живе у БиХ, посебно у РС, јер они су за њега гласали, а не ја. Он је поново изабран и Мађарска то поштује - навео је Сијарто.

Сијарто борави у БиХ, а новинари у Сарајеву су га питали да прокоментарише извештај Стејт департмента о стању људских права у БиХ и однос према председнику РС Милораду Додику.

- Шокиран сам и сваке године ме изнова шокира то што Стејт департмент има смелости да даје карактеристике другим земљама и објављује слична саопштења тако категорички о унутрашњим проблемима и ситуацију у другим земљама. Моје питање је како они долазе до тога - рекао је Сијарто.

Он је додао да Министарство на чијем је челу ни Министарство спољних послова у БиХ не праве извештаје о људским правима и ситуацији у другим земљама јер то не спада у њихову компетенцију.

- Сматрам узнемирујућим и шокантним то што вашингтонске бирократе праве таква саопштења о нашим земљама, позивајући се на различите једностране информације, при чему се оне често финансирају из САД. Прекините више с тим - рекао је Сијарто.

Мађарски министар је истакао да само грађани БиХ или Мађарске могу да одлучују да ли су задовољни својом влашћу и ситуацијом у земљи.

Додао је да је сарадња са мађарских власти са Додиком коректна и правична и да се она заснива на узајамном поштовању.

- Данас у међународној политици нема узајамног поштовања. Неке земље се врло радо мешају у ствари других држава. Ми увек сарађујемо са изабраним лидерима БиХ. Никада не доводимо у питање резултате локалних избора, поштујемо их - закључио је дипломата.

Нагласио се је да се председник Српске неће наћи ни на каквој листи санкција док је ова власт у Мађарској.

Сијарто је у посети Босни и Херцеговини, где је најпре посетио Сарајево и састао се са министром спољних послова БиХ Елемдином Конаковићем. Потом је допутовао у Требиње где га је дочекао председник РС Милорад Додик са којим ће учествовати Четвртом Самиту енергетике "СЕТ Требиње 2023" .

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: ВУЧИЋ - Нећу признати тзв. Косово

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НОВА ЦЕНА ХЛЕБА ОД ПЕТКА: Биће још јефтинији - ево колико ће коштати Сава