ЗАВРШЕНА РАСПРАВА: О нацрту Закона о изменама и допунама кривичног закона Српске

Т. Ц.

23. 03. 2023. у 06:00

У ЗАВРШНОЈ речи о Нацрту закона о изменама и допунама Кривичног законика РС у Народној скупштини, министар правде Српске Милош Букејловић је рекао да им није намера да уведу цензуру, забране слободу изражавања или заштите носиоце јавних фнкција.

ЗАВРШЕНА РАСПРАВА: О нацрту Закона о изменама и допунама кривичног закона Српске

Фото: НСРС

- Овај закон у сваком смислу промовише истину, а тражиће се од сваког да стоји иза својих речи - навео је Букејловић.

Председник НСРС Ненад Стевандић је поручио да овај Нацрт закона има проблематичних одредаба, међу којима је висина новчане казне, али да је конципиран за све.

Нагласио је да би увреде и клевете требало да прогоне они који су жртве, а не држава, али је и додао да је могуће да се овај закон не нађе у форми предлога у наредних шест месеци, чиме би он аутоматски био сматран повученим, али је такође указао на то да га је могуће и усвојити и консензусом.

Нагласио је да је највећа жртва увреди клевети био Милорад Додик, председник РС и његова породица, али и да су РС и њени политичари генерално често мета напада из Сарајева, попут тврдњи да је РС геноцидна творевина.

ОДГОВОРНОСТ

Костадин Васић, посланик испред Уједињене Српске је истако да је потребно амандмаски деловати. Поручио је да је потребно добро размислити о казнама, о одговорности судија и тужилаца, како би се могао наставити даљи рад.

Посланик СДС-а у НСРС Александар Трнинић је нагласио да јавни простор треба уредити, али да је наведено законско решење репресивно и лоше сачињено. Наведени нацрт, каже, није требало упућивати у скупштинску расправу.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НС Игор Жунић је нагласио да имамо заједнички циљ, али да смо кренули различитим путем.

- Желимо да имамо имамо здраво информисање, за то нам требају новинари, за то нам треба јавност. Ајде да сви заједно учествујемо у одбрани јавне речи - казао је он.

Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП, нагласио је да је потребан заједнички рад, и поручио министру да се повуче закон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа