ТРЕБИЊСКИ СМОКВАРИ ЗАВРШИЛИ ПРОЛЕЋНЕ РАДОВЕ У СВОЈИМ ВОЋЊАЦИМА За смокву нема лоше године

Д.Цураћ

22. 03. 2023. у 10:39

ТРЕБИЊСКИ смоквари привели су пролећну резидбу, која је, како кажу, веома важна за предстојећу сезону. Међутим, како каже Божо Влачић, један од првих Требињаца који су почели са плантажним узгајањем смокве, за то воће нема лоше године.

ТРЕБИЊСКИ СМОКВАРИ ЗАВРШИЛИ ПРОЛЕЋНЕ РАДОВЕ У СВОЈИМ ВОЋЊАЦИМА  За смокву нема лоше године

Д. Цураћ

- Година за смокву не може бити лоша. Прошла је због суше мало лошије родила, али је зато квалитет био изузетан. Посла око ове воћке има, али она је изузетно захвална за узгој - истакао је Влачић.

Бројни производи Влачића добијали су награде на различитим сајмовима. Оно што је на почетку било интересантно били су производи од плода, да би након сусрета са представницима јапанске Агенције за међународну сарадњу проширили палету и кренуо са прерадом листа, који садржи много минерала, витамина, антиоксиданаса и прави је извор здравља.

- Од Агенције из Јапана сам добио сушару и идеју за производњу смоквиног брашна, као и чајева. У Јапану прерађују лист смокве на тај начин, а добијено брашно користе као веома тражен зачин. Брашно од листа смокве је одличан лек за бронхитис, а чајеви се користе код регулисања крвног притиска, болести дисајних путева, на спречавању појаве дијабетеса, кардиоваскуларних обољења - додао је Влачић.

На чувеној требињској пијаца смоква је један од заштитних знакова. Ово воће, углавном сушено, али и свеже купују бројни туристи.

БЕРБА ТРАЈЕ ДО НОВЕМБРА

БОЖО Влачић узгаја смокве на више планатажа, а ради се о девет аутохтоних сорти. Берба почиње у јулу, а завршава се крајем новембра.

- Смоква је и ту захвална. Неке сорте сазревају већ у јулу, а потом следе друге тако да у својим воћњацима имам свеже плодове све до краја новембра - истакао је Влачић.

Пре пар година Женски центар из Требиња формирао је Задругу "Смоквица", који је засадио прву плантажу органске смокве у БиХ на девет хектара земљишта у близини овог града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (1)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа