У ЈЕЗЕРУ НАШЛИ ЗЛАТО! На тој локацији утврђена висока концентрација и до 27,5 грама по тони

С. Мишљеновић

06. 02. 2023. у 07:45

НА подручју општине Језеро, на три локације, пронађено је злато, вест је која је одјекнула широм региона.

У ЈЕЗЕРУ НАШЛИ ЗЛАТО! На тој локацији утврђена висока концентрација и до 27,5 грама по тони

Фото Приватна архива

На локацијама где је откривено налазиште злата, концентрације тог племенитог метала иду и до невероватних 27,5 грама по тони у континуитету од чак 60 метара, што је неуобичајено висока концентрација и за светски познате руднике злата, каже за "Новости" Милош Бошњаковић, први човек компаније која ради истраживања у Језеру.

Бошњаковић додаје да је сада главно питање хоће ли Влада РС препознати овај развојни потенцијал за Републику Српску. Он истиче да су сви узорци испитани у акредитованој лабораторији и након тих открића може се са сигурношћу рећи да постоји веома висок потенцијал за наставак истраживања.

- Геолошка истраживања на подручју општине Језеро дала су резултате који се већ у овом тренутку, у раној фази испитивања, могу са сигурношћу сматрати једним од најбољих на подручју целе БиХ и Балкана - поручио је Бошњаковић.

О проналаску злата у општини Језеро огласила се и начелница Снежана Ружичић, која каже да је позитивна вест да је на њиховој територији пронађено злато, али да пре било какве приче о евентуалној експлоатацији, треба сачекати коначне резултате геолошког истраживања, а након тога и студијске процене од стране струке и наравно суд грађана о тој теми.

Фото Приватна архива

Милош Бошњаковић

- Стручњаци су рекли да то може бити просперитет за место ако се ради о руди која је оправдана у смислу могућих експлоатација. Геолошка истраживања могу да покажу концентрацију тог метала, али је упитно да ли може бити експолатисана - каже Ружичићева.

Вест о проналску злата у општни Језеро стигла је и до Владимира Малбашића, проф. Рударског факултета Приједор и шефа катедре за површинску експлоатацију. Он каже да од заврштка рата регионална и државна истраживања не постоје и да та испитивања сада раде инвеститори о свом трошку.

- Ако је већ такво стање на терену, онда би требало дати шансу инвеститорима, кад већ то држава не ради. Важно је да се у томе пронађе и интерес државе. Ризик истраживања постоји, али нема логике да се то стопира или опструише, јер без истраживања никада нећемо сазнати шта има на нашем подручју од метала и колику корист може од тога имати РС - каже проф. Малбаша.

Есад Салчин, помоћник министра енергетике и рударства РС каже да у том министарству чекају званичан документ око истраживања у Језеру који су инвеститори обавезни да пошаљу.

- Са аспекта геологије добра је вест да су на неколико локација потврђени садржаји злата, а да ли ће ту бити неко лежиште доказаће додатна истраживања - каже Салчин.

ПРИЈЕДОРСКИ И СРЕБРЕНИЧКИ КРАЈ

ЕСАД Салчин наводи да, када су у питању металичне минералне сировине на подручју Српске, постоји неколико локалитета где имају значајна лежишта.

- Ту спадају приједорски и сребренички крај. Такође, где год се појаве метали бакра, олова или цинка ту је за очекивати да се појаве и злато и сребро - истиче Салчин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године