НА КОНЗУЛАТЕ ОТИШЛО ВИШЕ ОД 150.000 КМ! Скандали током мандата бивше министарке иностраних послова Босне и Херцеговине

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 02. 2023. у 07:50

ЗА закупе просторија конзулата БиХ у Ријеци и Новом Пазару, а који нису ни профункционисали од прошле године, из буџета БиХ је потрошено око 155.000 марака, а трошкови и даље расту!

НА КОНЗУЛАТЕ ОТИШЛО ВИШЕ ОД 150.000 КМ! Скандали током мандата бивше министарке иностраних послова Босне и Херцеговине

Александар Врањеш, Фото РТРС

Ти конзулати су отворени због самовоље и недопустивог деловања сад већ бивше министарке иностраних послова Бисере Турковић, поручио је њен наследник Елмедин Конаковић. Истакао је и да су ти конзулати отворени у време предизборне кампање у БиХ, што показује да је тај потез био део партијске кампање СДА.

- Уговор о закупу простора за конзулат у Ријеци потписан је 1. априла 2022, иако није усвојена систематизација радних места, зграда је празна, отворена због избора и гласова.

Месечни закуп износи 3.728 евра. Ријека је коштала до сада 41.008 евра. Нови Пазар за 10 месеци 38.500 евра - написао је Конаковић на друштвеним мрежама.

Да је сад већ бивша министарка Турковић радила самовољно потврђују и амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш и генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић.

- Од априла 2022. плаћа се простор конзулата у Ријеци од 3.720 евра месечно, а да никада није законски профункционисао - изјавио је Врањеш.

Бисера на отварању конзулата у Ријеци, Фото МИП

Он је нагласио да, колико је њему познато, правилник о систематизацији МИП БиХ и у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) још није измењен. Савет министара није именовао конзуле у Тирани, Новом Пазару или Ријеци.

- Тешко је установити шта је била логика и да се на такав начин нешто отвара, а онда се простор закључа, а трошкови се плаћају и даље - поручио је Врањеш.

Врањеш је рекао да је "било приметно током мандата Турковићеве да је она доста енергије улагала у злоупотребу МИП и ДКП у сврху скупљања страначких поена по бошњачкој дијаспори".

Вера Сајић, Фото РТРС

Према његовим речима, за време привременог финансирања није постојао легалан начин пребацивања новца.

- Онда су смислили да новац пребацују у амбасаду у Загребу, па да то онда амбасада покрива. Одмах сам то одбио јер је све ишло мимо закона. Обавестио сам кабинет МИП да се дешавају мутне радње и да не желим да учествујем у томе. Јавно сам говорио да такве ствари не смеју да прођу испод радара - рекао је Врањеш.

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је да је одбила да учествује у уплати средстава због сумње на незаконитост.

- На налог из МИП о уплати средстава за конзулате у Ријеци и у Новом Пазару одговорила сам да због сумње у незаконитост нећу учествовати у тим активностима, јер је било упитно обезбеђивање средстава у време привременог финансирања - рекла је Сајићева.

Министарство спољних послова БиХ, Фото РТРС

БЛОКАДА КОАЛИЦИОНИХ ПАРТНЕРА

БИСЕРА Турковић је на оптужбе да је незаконито трошила новац за конзулате који не раде, одговорила да су они отворени законито према Одлуци Председништва БиХ.

- Земље у којима су отворени конзулати су дале своје сагласности, њихови функционери су били на отварању. Конзуле је морало именовати ПБиХ, а систематизацију запослених одобрити СМ БиХ. Међутим, коалициони партнери и њихови шефови СНСД и ХДЗ БиХ су то месецима блокирали, о чему сам у више наврата говорила - поручила је Турковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНА, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу