ДОДИКОВ МАНДАТ У "ШЕШИРУ"? Нови покушај Централе изборне комисије БиХ да саплете Републику Српску и да се умеша у вољу грађана

С. МИШЉЕНОВИЋ

07. 12. 2022. у 06:00

ГЛАСАЧКИ листић који увелико кружи и "друштвеним мрежама" загледа се са свих страна јер крије кључан одговор: коме ће припасти један мандат у Дому народа парламента БиХ и хоће ли Бањалука без препрека моћи да се бори за своје интересе у Сарајеву.

ДОДИКОВ МАНДАТ У ШЕШИРУ? Нови покушај Централе изборне комисије БиХ да саплете Републику Српску и да се умеша у вољу грађана

Фото: В.Трипић

Цела фарса стигла је и до суда, у игри је и неколико кривичних пријава, а није искључено да се све реши - жребом.

Након гласања посланика у Народној скупштини Републике Српске, Комисија за избор и именовања, а након неколико сати већања, прогласила један листић неважећим. Резулат је био следећи: од пет места за српске делегате, колико их има у Дому народа парламента БиХ, владајућа СНСД Милорада Додика добила је четири, а опозициони СДС једно. Додику и владајућем савезу у Бањалуци, иначе, битно је да имају најмање четири делегата, јер им само то омогућава да кроз рад Клуба Срба процењују да ли је нека одлука штетна по Српску и да је пониште ако јесте.

Уследила је  заврзлама у режији Централне изборне комисије БиХ. Та комисија, наиме, листић је прогласила важећим. А на њему је био прецртан назив странке "Партија демократског прогреса" уместо да је "икс" уписан у предвиђени квадратић. На основу ове одлуке ЦИК, Додиков СНСД би "спао" на три делегата, СДС би задржао једно место, док би један мандат морао да иде у "шешир".

Фото blog NVukanovic

Након одлуке ЦИК да неважећи листић прогласи важећим, тече рок од 48 сати за жалбе. О њима ће одлучивати Суд БиХ, који има три дана за одлуку. Ако суд потврди одлуку Централне изборне комисије, следи жреб, а у "шеширу" ће се наћи име Сњежане Новаковић Бурсаћ (СНСД) и Ненада Вуковића (ПДП). Уколико суд ипак каже да одлука ЦИК није ваљана, СНСД ће задржати четири делегата, а СДС једног.

Ненад Стевандић, председник Народне скупштине РС, каже да Српска не треба да дозволи да било ко мења изборну вољу грађана или институција РС.

ПЕТ ПРИЈАВА

ПРАВНИ тим СНСД доставиће Суду БиХ жалбу и кривичну пријаву против пет чланова Централне изборне комисије који су признали спорни листић. Портпарол те странке Радован Ковачевић рекао је да је комисији било потребно 24 сата за објављивање одлуке, која је "срамна јер су очигледно неважећи листић прогласили важећим".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну