ГРАЂАНИ МУКУ МУЧЕ СА ДЕПРЕСИЈОМ: Употреба лекова за смирење у Републици Српској последњих месеци у порасту

Н. ЛАЗУКИЋ

06. 12. 2022. у 10:43

КОНЗУМАЦИЈА лекова за смирење у Српској је повећана у протеклим месецима, а на Клиници за психијатрију УКЦ РС збрињавају се пацијенти од три до 90 година старости, потврђују лекари.

ГРАЂАНИ МУКУ МУЧЕ СА ДЕПРЕСИЈОМ: Употреба лекова за смирење у Републици Српској последњих месеци у порасту

Бањалучка Клиника за психијатрију, Фото "Фејсбук"

Добрила Тодоровић, специјалиста психијатрије из Центра за заштиту менталног здравља Бањалука, каже да иако постоји оправдана употреба тих лекова, постоје и они несавесни грађани који узимају лекове за смирење на своју руку.

- Људи чудним начинима долазе до медикамената за смирење, узимају их по свом нахођењу што доводи до стварања зависности и смањивања ефикасности дејства лекова - каже Тодоровићева и додаје да се лекови за смирење најчешће прописују код стресних стања, страха, панике, напетости, тескобе и несанице.

С обзиром на повећану стопу самоубистава у последњих неколико месеци, евидентно је да постоји потреба за стручном помоћи.

- На више нивоа се мора деловати како бисмо развили свест о битности психичког здравља и о потреби да се на време тражи помоћ психијатра код постојања тегоба. Битна је и улога породице, пријатеља, радног окружења јер све то утиче на ментално здравље - рекла је Тодоровићева.

Начелница Клинике за психијатрију, проф. др Нера Зивлак Радуловић каже да УКЦ РС, односно Клиника за психијатрију, броји 100 болничких капацитета.

- Примају се пацијенти свих узраста, деца од три године, а имали смо пацијента и са 90 година. Свака криза која је са собом носила повећане животне и менталне напоре, носи и повећање броја пацијената из одређених категорија, али највише акутних стресних реакција, поремећаја прилагођавања и депресије - изјавила је Зивлак Радуловић за "Новости".

ЗА МЕДИКАМЕНТЕ 22,5 МИЛИОНА

СТАТИСТИКА Агенције за лекове и медицинска средства БиХ показује да су у 2021. из групе антидепресива, финансијски највећи удео су имали "есциталопрам", "сертралине" и "пароксетин". Из групе анксиолитика највећи промет је имао "бромазепам", а из групе хипнотика и седатива "золпидем". Увезено је и произведено лекова за смирење у укупној вредности око 22,6 милиона КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну