У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У КОРПИ ВИШЕ ОД ДВЕ ПЛАТЕ: Учестала поскупљења основних намирница и услуга велики удар на буџете грађана

С. МИШЉЕНОВИЋ

05. 12. 2022. у 06:00

ХЛЕБ је у Српској од 1. децембра скупљи за пет одсто, јаја за 20, цене брашна, млека и меса недавно су повећане до 30 одсто, са тенденцијом даљег раста...

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У КОРПИ ВИШЕ ОД ДВЕ ПЛАТЕ: Учестала поскупљења основних намирница и услуга велики удар на буџете грађана

Фото: Д.П.

На све то и цена струје биће виша од следећег месеца. Грађани Српске свакодневно на свом џепу и те како осећају поскупљење живота, јер нема намирница или услуга које нису поскупеле.

Почетком године векна хлеба је коштала око 1,7 марака, док је сада 2,1, јаја су била 20 фенинга по комаду, а сада су 40. Литар млека сада кошта од 2,6 до 2,8 КМ а почетком године је био 2,2 КМ. Што се тиче меса, килограм свињетине износи око 12, а почетком године коштао је девет КМ...

Према подацима Савеза синдиката РС, потрошачка синдикална корпа за месец јануар ове године је била је 2.031 КМ, а октобарска 2.355, што је за 324 марака више! Четворочлана породица према подацима Синдиката, у односу на јануар ове године издваја око 300 марака више само за храну. Односно буџет породице само за храну сада износи 1.000 марака, док је раније био 700. Просечна плата у РС износи 1.050 КМ.

Марко Ђого, Фото capital.ba

Да су цене отишле у небо потврђују и радници у бањалучким маркетима.

- Имамо доста приговора купаца како је све постало прескупо. Бледо нас гледају муштерије кад има кажемо рачун за робу коју су купили. Некада су за исти новац могли да купе два до три пута више намирница. Доста грађана купује мање количине хране, али и траже разне артикле на акцијама - кажу у маркетима.

С друге стране, економски стручњаци кажу да је талас поскупљења грађанима појео трећину или четвртину плате и да то зависи од сектора у којем раде.

Марко Ђого, декан Економског факултета на Универзитету Источно Сарајево, каже да су најпогођенији грађани који раде у реалном сектору, чије су плате близу минималца, и њима је сигурно трећину кућног буџета појела инфлација односно поскупљења.

- С друге стране, имамо део јавног сектора где су увећане плате па су покрили раст цена, поготово се то односи на финансијски сектор - истиче Ђого.

Он каже да ће грађани сигурно још два квартала бити погођени растом цена животних намирница, а онда би требало доћи до благог пада.

- Ми смо мало тржиште где нема велике конкуренције где би се трговци међусобно такмичили да снижавају цене када пада потражња - истиче Ђого.

Саша Тривић, председник Уније послодаваца РС, каже да је до поскупљења  хлеба и пекарских производа дошло због повећања плата, више цене брашна и најављеног поскупљења струје за привреднике где је нова цена 65 евра по мегавату, а до сада је била 53 евра.

ВИСОКА ГОДИШЊА ИНФЛАЦИЈА

ЗОРАН Павловић, економски аналитичар, каже да је сигурно сваки радник ове године остао без једне плате због инфлације и раста цена.

- Када говоримо о високим ценама животних намирницама сигурно смо изгубили од сваке плате по четвртину ако не и више - истиче Павловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)