САРАЈЕВО ИПАК ЧЕКА СНСД: Познати учесници процеса формирања заједничке власти на нивоу Босне и Херцеговине

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 12. 2022. у 06:40

ПОТПИСИВАЊЕМ споразума о политичком деловању између ХДЗ БиХ и коалиције "Осморка" познато је да ће ти партнери формирати власт у Федерацији БиХ, а то значи да ће учествовати и на нивоу БиХ.

САРАЈЕВО ИПАК ЧЕКА СНСД: Познати учесници процеса формирања заједничке власти на нивоу Босне и Херцеговине

"Осморка" и ХДЗ БиХ, Фото Кликс

Опозициони блок у Српској на челу са СДС, ПДП и "Покретом за правду Небојше Вукановића", обавио је разговоре са СДП, који је носилац коалиције "Осморка", у вези са формирањем заједничке власти, али није дошло до приближавања ставова.

- "Осморка" и ХДЗ БиХ сада чекају СНСД па да заврше посао око формирања власти на нивоу БиХ - потврдио је и лидер СДП Нермин Никшић, који је након састанка са ХДЗ БиХ рекао је да ће се "тешко моћи избећи СНСД", и да је то "нека реалност коју треба признати".

С друге стране, лидер ХДЗ БиХ Драган Човић такође је потврдио да ће СНСД сигурно бити део власти на нивоу БиХ и да очекује формирање институција заједничког нивоа што пре.

Око формирања власти на нивоу БиХ огласио се и лидер СНСД Милорад Додик, који је навео да нису разговарали са представницима "Осморке", али да ће покушати да пронађу заједничке теме које се односе на европски пут БиХ и деблокаду пројеката у Српској.

- То ће бити оно што ћемо ми покушати да постигнемо. Иако "Осморка" и опозиција у Српској не могу да нађу заједнички договор, опозиција сада криви СНСД - навео је Додик.

Он сматра да то што опозиција пребацује кривицу на СНСД представља само покушај да се направи изговор за њихов неуспех.

- Када бих био циничан рекао бих да су све њихове амбиције да ће учествовати у власти на заједничком нивоу изгубљене и да за њих тамо нема места. То ће се показати на формирању Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - рекао је Додик и додао да ће члан Колегијума ПБиХ бити Небојша Радмановић.

Милорад Додик, Фото В. Трипић

Небојша Вукановић, лидер "Покрета за правду", након разговора са СДП, обрушио се на међународну заједницу, тачније ОХР и високог представника Кристијана Шмита, оптужујући их да су омогућили Додику бруталну крађу избора.

- ОХР је извор зла. Држи нас у лудачкој кошуљи јер им треба оваква БиХ, из које ће сви паметни људи отићи, а они ће овде складиштити отпад - казао је Вукановић.

Он је додао да је сва одговорност за БиХ и њен напредак на политичарима из Федерације и додао уколико СНСД уђе у власт на заједничком нивоу, БиХ ће се за четири године вратити три корака уназад.

ДИПЛОМАТИЈА ПРИПАДА СРПСКОЈ!

ПРЕДСЕДНИК Српске Милорад Додик изјавио је да постоји заинтересованост да министар иностраних послова у новом сазиву Саветa министара БиХ буде из реда српског народа.

- Ми ћемо то и да тражимо. Верујемо да то припада нама, јер је досадашњи министар био из реда бошњачког народа, требало би да тај значајан ресор припадне нама - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОНОСНА НА СИНА: Срна Ланго поносна на своје дете