ДАРКО МЛАДИЋ ПОВОДОМ 27 ГОДИНА "ДЕЈТОНА": Вратити Српској одузете надлежности

Novosti online

14. 11. 2022. у 08:48

ДАРКО Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да Дејтонски споразум треба чувати, враћати се на његов изворни договор и оно што је било усаглашено, а све оно што је насилним методама одузето Републици Српској - у мирном процесу треба вратити.

ДАРКО МЛАДИЋ ПОВОДОМ 27 ГОДИНА ДЕЈТОНА: Вратити Српској одузете надлежности

Фото: Предраг Митић/Новости илустрација

- И да се коначно сви посветимо развоју, миру и раду, а не настављању ратовања другим средствима - изјавио је Младић, поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оценио да се сада види да је, после свих ових година, Дејтон платформа која може да донесе и мир и функционисање у БиХ на корист свих грађана БиХ, и Републике Српске и ФБиХ.

- Међутим, нажалост, под утицајем, пре свега НАТО земаља, очигледно је да се руши Дејтонски споразум од самог његовог настанка и да му није ни дата шанса да профункионише онако како је било договорено - рекао је Младић.

Подсетио је да је Дејтон ипак споразум који је донео мир у БиХ, који је био пун тешких компромиса за српску страну, али да је потписан у интересу мира и даљег развоја.

- Жалосно је што неке силе, које су били гаранти Дејтонског споразума, нису радиле у позитивном смислу на његовом функционисању, него су од самог старта почеле да га мењају, криве и да га претварају у нешто што није требало да буде - рекао је Младић.

Он је указао да је, упркос свему, Дејтонски споразум остао и опстао до данас и у овом тренутку је једина платформа на којој српска страна може да инсистира да се спроведе до краја оно што је договорено.

- И да се оно што је у међувремену одузето - врати Републици Српској, што јој припада, како би дошли до некаквог начина да БиХ функционише на добробит свих. Не видим други пут, осим да се враћамо на изворни Дејтон и да пробамо да нађемо некакав минимални консензус да сви боље живе у БиХ - истакао је Дарко Младић.

У понедељак, 21. новембра, навршава се 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

(СРНА)

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

И СРПСКИ ДЕЧАК ПОГИНУО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Мали Робин (8) страдао у мајчином загрљају