СУД БиХ ИМУН НА МЕШЕТАРЕЊЕ: Анализа "Новости" - шта ће бити са кривичним пријавама због изборних крађа

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 11. 2022. у 07:45

ПОСЛЕ Општих избора у БиХ 2. октобра, партије из Републике Српске и опозиционе и оне на власти затрпале су Тужилаштво БиХ кривичним пријавама о изборним крађама. Поднете су многе кривичне пријав, али судска пракса каже да ће их већина завршити у - корпи.

СУД БиХ ИМУН  НА МЕШЕТАРЕЊЕ: Анализа Новости - шта ће бити са кривичним пријавама због изборних крађа

Тужилаштво затрпано тужбама, Фото Суд БиХ

Према подацима Суда БиХ, који су достављени "Новостима", од 2010. до октобра месеца 2022. овај суд је донео тек девет правоснажних пресуда које се односе на кршење Изборног закона БиХ. Од 2010. у БиХ је одржано укупно 12 избора. И за сваке је Тужилаштву поднето на десетине кривичних пријава.

Према Кривичном закону БиХ казне за изборне крађе могу бити новчане или казне затвора у трајању од три месеца до пет година. Међу пријављенима овог пута нашли су се и Милорад Додик и Јелена Тривић, кандидати владајуће и опозиционог блока за функцију председника РС. Адвокат Милан Петковић каже за "Новости" да је подношење кривичних пријава преурањено у овој фази.

- Требало је сачекати да се заврши бројање гласова у Централној изборној комисији и да се види да ли је било неправилности или не, па тек онда подносити пријаве, истиче Петковић.

- Подношење кривичне пријаве нема никакву основу уколико није поткрепљена доказима.

Нажалост, данас људи прочитају шта пишу новине и поднесу кривичну пријаву.

Драго Вуковић, политички аналитичар, сматра да су пријаве индикатор криминала и корупције у политици.

- Много пријава је бежање од реалности и пораза. Не може суд креирати политичку вољу.

Треба донети нови изборни закон који ће спречити изборну крађу. Тада не би било потребе за пријавама. Овде се може говорити и о покушају спасавања потрошених лидера - наводи Вуковић.

Предају пријаве тужилаштву, Фото Срна

Милан Тегелтија, саветник српског члана Председништва БиХ, каже да кривичне против чланова ЦИК за злоупотребе службеног положаја или овлашћења и пријаве против Јелене Тривић и Небојше Вукановића, врло су озбиљне и захтеваће предузимање озбиљних истражних радњи од стране тужилаштва.

Милан Петковић, Фото banjaluka24

- С друге стране, пријаве које су поднели представници опозиције уз велики медијски спектакл, имају два сегмента, колико сам могао да видим из медија. Први који се односи на кандидате на изборима који су искористили своје уставно право, што опозиција апсурдно настоји да криминализује и верујем да ће ту врло брзо бити донета тужилачка одлука о одбацивању тих пријава. С друге стране, други део пријава опозиције се односи на појединачне неправилности у бирачким одборима, где ће тужилаштво такође морати предузети потребне истражне радње у циљу доношења тужилачке одлуке. Све то се неће десити тако брзо, него ће трајати дуго после окончања изборног процеса - поручио је Тегелтија.

Фото Д. Поздеровић

ДОКАЗИ

БРАНИСЛАВ Бореновић, председник ПДП, каже да су приликом подношења кривичних пријава приложили неколико стотина писаних доказа и материјала које потврђују да се ради о кривичном делу, не само око изборне крађе већ и организованог криминала.

- Очекујемо да Тужилаштво БиХ реагује и да испита ове озбиљне наводе које смо предали - казао је Бореновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ВАРКА КОЈА ЗАДАЈЕ ГЛАВОБЉУ: Само 3% људи може пронаћи две животиње на слици