КЛЕЛИ СЕ У ЦИК, А САД ГА КУНУ: Лидери опозиције у Српској се не мире са утврђеним резултатима избора у БиХ

Н. Бунић

29. 10. 2022. у 07:30

ОПОЗИЦИЈА у Српској, која је све наде полагала у Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ, након утврђивања резултата на протеклим Општим изборима и проглашења Милорада Додика, лидера СНСД за победника и председника Републике Српске, сада баца дрвље и камење на ту институцију!

КЛЕЛИ СЕ У ЦИК, А САД ГА КУНУ: Лидери опозиције у Српској се не мире са утврђеним резултатима избора у БиХ

Јелена Тривић, Фото СРНА

Дан након објављивања резултата ЦИК-а лидер СНСД је рекао да ће Српска врло брзо формирати власт, а за БиХ се не зна.

- Чим се потврде мандати на формирање власти неће чекати дуго. Нова влада Српске биће формирана веома брзо, а Народна скупштина одмах након инаугурације. Мислим да неће проћи више од месец дана и да ћемо имати Владу и НС РС - поручио је Додик.

Док Додик говори о будућим плановима, лидери опозиције не мире се са утврђеним резултатима избора. Председник ПДП-а, Бранислав Бореновић најавио је жалбу на одлуку ЦИК БиХ о потврђивању и објављивању резултата за председника Српске.

- Наравно, нећемо одустати, наставићемо борбу за фер и законите изборе свим правним и демократским средствима. Након што је сам ЦИК на седници навео бројне нерегуларности и кршења изборног закона, донети овакву одлуку је затварање очију пред очигледном изборном крађом - рекао је Бореновић.

Бранислав Бореновић, Фото РТРС

И Тривићева је поручила да не прихвата резултате ЦИК-а за председника Српске. Она тврди да су изборни резултати "тачан збир нетачних података" и да је очигледно да је Централна изборна комисија БиХ подлегла притисцима.

Такође, лидер СДС-а Мирко Шаровић, који је био кандидат за српског члана Председништва, и који је с друге стране признао убедљив пораз, поручио је да се не мири са резултатима ЦИК-а за председника Српске.

Милорад Додик, Фото "Твитер"

Иако је ЦИК потврдио резултате који су били познати и дан након избора, бурна и конфузна седница ЦИК-а потврдила је да ова организација губи кредибилитет у БиХ.

- Сва ова драма од избора наовамо је показатељ озбиљног проблема који постоји у тој институцији. Превише контрадикторних информација, грешака у рачунању, у раду. Коначно је сага завршена и потврђено је оно што је било јасно већ након прелиминарних резултата од 3. октобра - казао је политиколог Војислав Савић за "Новости".

Пребројавање гласова, Фото ЦИК БиХ

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

ПОБЕДУ на изборима лидеру СНСД-а Милораду Додику честитали су бројни званичници, али и српски интелектуалци и уметници, а први је честитао председник Србије Александар Вучић.

- Примите искрене честитке поводом избора за председника Републике Српске и најбоље жеље за успех на одговорној дужности. Уверен сам да ћете се са својим политичким искуством одговорно носити са различитим изазовима данашњице, чувајући уједно мир и стабилност у БиХ - истакао је Вучић, додавши да Додик увек може да рачуна на искрено пријатељство Србије.

Раније су Додику честитку упутили мађарски премијер Виктор Орбан и председник Белорусије Александар Лукашенко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (4)

ЧЕМУ СЛУЖИ РУЧИЦА НА УНУТРАШЊЕРМ РЕТРОВИЗОРУ: Важна функција везана за безбедност возача