БРОЈЕ И ГЛАСОВЕ И ТУЖБЕ: Постизборни циркус у БиХ, на сцени политичке свађе и "рат" кривичним пријавама

С. МИШЉЕНОВИЋ

18. 10. 2022. у 08:11

УПОРЕДО са новим пребројавањем гласова за функцију председника Српске у Сарајеву, пребројавају се и тужбе које стижу на адресу Тужилаштва БиХ због неправилности у изборном процесу, а којих је на десетине.

БРОЈЕ И ГЛАСОВЕ И ТУЖБЕ: Постизборни циркус у БиХ, на сцени политичке свађе и рат кривичним пријавама

Контролно пребројавање гласова у ЦИК БиХ, Фото Срна

Тако су Тужилаштву БиХ од стране Савеза независних социјалдемократа (СНСД пријављени чланови ЦИК, јер су незаконито почели ново бројање гласова, а ЦИК је узвратио контратужбом).

Опозициони блок у Српској на челу са Партијом демократског прогреса (ПДП) и Српском демократском странком (СДС) поднео је неколико тужби због, како су навели, изборних крађа широм Српске. На то треба додати и десетине тужби које су стигле у изборном дану због, како је наведено, изборних крађа.

Тужилаштво БиХ, Фото С. М.

Док траје рат кривичним пријавама у Сарајеву и даље се броје гласови за председника РС, али ни ово бројањене не протиче без проблема. Посматрачи су приметили да су поједини бројачи на контролном пребројавању једног бирачког места у Бањалуци уместо 157 гласова Милораду Додику уписали нула. Одмах по пријави су реаговали из ЦИК и ти бројачи су пребачени на друге послове, потврдио је заменик директора Главног центра за бројање Ади Агић.

- То је били грешка код уписа. И ми смо поново пребројали гласове - рекао је Агић.

Иако се ЦИК не оглашава о резултатима бројања, то увелико на друштвеним мрежама раде опозициони и владајући блок у РС. Једни пишу да је очигледно била крађа на изборима и да сазнају из незваничних извора, из Сарајева, како је било дописивања гласова, док други тврде да је пребројавање гласова само још један доказ да је Милорад Додик убедњиво победио Јелену Тривић.

Поводом новог бројања гласова огласио се и Милорад Додик, кандидат СНСД за предсендика РС, који је поручио да је његова победа на протеклим изборима чиста.

- Стрпљиво ћемо сачекати ово незаконито бројање. Грађани који су нам дали подршку добиће сатисфакцију са неколико дана закашњења - навео је Додик.

Милорад Додик, Фото АТВ

Према његовим речима, ЦИК БиХ без легитимитета доноси незаконите одлуке о поновном пребројавању гласова, а да претходно нису утврђени прелиминарни резултати.

- Иако незаконита одлука ЦИК мора кад-тад довести до резултата избора за председника РС, ми се тог резултата не плашимо јер знамо да је наша победа чиста - навео је Додик.

Он је указао на то да неодговорни иступи ЦИК, али и лидера СДС и ПДП Бранислава Бореновића и Мирка Шаровића говоре да је свима стало до свега осим до истине.

ВИСОКЕ КАЗНЕ

ПРЕМА Кривичном закону БиХ, за ускраћивање бирачког права, превару при гласању, повреду тајности гласања, изборну превару и слично, запрећене су новчане казне и затворске од три месеца до пет година.

НА ОКО 400 МЕСТА НЕПРАВИЛНОСТИ

БРАНИСЛАВ Бореновић, лидер ПДП, поручио је да је у првих неколико дана након контролног бројања гласова потврђено да је у бројним местима широм Српске било крађе гласова.

- Након што је преконтролисано 528 бирачких места, на више од 400 су утврђене разноразне неправилности, а на више од 35 одсто места је дошло до крађе гласова - рекао је Бореновић и поручио да се избори за председника РС морају поновити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

СТРАХ ОД РУСКИХ ПОДМОРНИЦА НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ: Адмирал забринут због Јасена и Бореја - Модерне су, тихе, и имају најновије пројектиле