ВОДИЛИ БИТКЕ ЗА СТАРИ ГРАД: Тврђава Мичевац помиње се у Дубровачким архивима први пут 1042. године

Д. Цураћ

10. 10. 2022. у 10:45

У НЕПОСРЕДНОЈ близини Требиња, поред магистралног пута Требиње-Никшић, налазе се остаци старог града Мичевца, који је од 2003. на листи националних споменика БиХ.

ВОДИЛИ БИТКЕ ЗА СТАРИ ГРАД: Тврђава Мичевац помиње се у Дубровачким архивима први пут 1042. године

Фото Д. Цураћ

Требишњицом узводно, два километра од Требиња, на уздигнутој површини десне обале реке, налазе се остаци средњовековног града Мичевца. Град је смештен на крашком зараванку, чија се јужна страна стрмо спушта ка Требишњици, док је северно и источно од града - пут за Никшић.

Зидови око града дебели су више од метар, а негде и два. Са севера је град био заштићен са пет кула које су имале подземља слична чатрњама. Не зна се зашто су служила та подземља, као спремишта за воду или као тамнице.

- Једна изузетно и војно стратешка локација за коју су се можемо слободно рећи више пута водили ратови. Важно је да кажемо да се помиње у Дубровачким архивима, помиње се први пут 1042. године. После тога знамо да је био у поседу Павловића, а оно што је најважније да свој највећи успон доживљава од времена Херцега Стефана Вукчића Косаче 1438. године. У то време су га звали и Херцегов град - рекла је Јелена Пујић, кустос археолог Музеја Херцеговине у Требињу.

Фото Д. Цураћ

Турци су тражили Мичевац као услов за мир, водили су се ратови, а 1468. пао је под турску власт и после тога мало се спомињао у историјским списима.

- Археолошка истраживања рађена су 1983. и 1994. године и пронађени су остаци касне средњовековне керамике, италијански мајолици, четири новчића, два бронзана и два сребрена. Ти бронзани су из римског периода тако да можемо тврдити да је ту постајало римско насеље, а знамо и да је ту постојала праисторијска градина и ниjе без разлога 2003. проглашен за национални споменик - истакла је Пујићева.

Фото Д. Цураћ

ВЕРОВАЛО СЕ ДА КРИЈЕ БЛАГО

ДУГО се веровало да у подземљима у Мичевцу има блага. Две чатрње су чак и откопане, али благо није пронађено. Према легенди, у Требиње је дошао неки Далматинац и тврдио да је у Мичевцу закопан новац. Копало се највише ноћу због наредбе требињског паше да се ту населе мештани села Корјенићи, које је запаљено, и да заузму необрађену земљу.

БОНУС ВИДЕО - СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

У НОЛЕТОВОЈ СВЛАЧИОНИЦИ И ЖЕНА, А НИЈЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ: Ево с ким је Новак Ђоковић најпре прославио гренд слем титулу на Аустралијан опену