(ИНФОГРАФИК) Како су гласали грађани највећих локалних заједница на Општим октобарским изборима у РС

Д. КАЛИНИЋ/С. МИШЉЕНОВИЋ

05. 10. 2022. у 06:29

ПРЕД почетак избора кључна теза која је преовладавала у Савезу независних социјалдемократа (СНСД) је била да ће њихови кандидати Милорад Додик и Жељка Цвијановић однети победе на изборима за председника РС и српског члана Председништва БиХ, уколико разлика у односу на кандидате опозиције у Бањалуци буде што мања, односно да се може надоместити у другим градовима Српске. По резултатима избора тако је и било на терену.

(ИНФОГРАФИК) Како су гласали грађани највећих локалних заједница на Општим октобарским изборима у РС

Једно до изборних места у Српској, Фото В. Трипић

Наиме, Милорад Додик је као кандидат СНСД победио у седам од 10 градова Српске, док је Јелена Тривић победила у три града, а између осталог однела је победу и у Бањалуци.

Додик је победио у Добоју, Приједору, Лакташима, Зворнику, Источном Сарајеву, Градишки и Требињу, док је Јелена Тривић победу однела у Бањалуци, Бијељини и оно што је занимљиво у Дервенти која годинама важи са град којим влада СНСД.

Ипак, СНСД је јаком кампањом након изгубљених локалних избора у Бањалуци пре две године успео да поврати поверење гласача па је Тривићева добила Додика у највећем граду Српске са "само" 9.000 гласова. Са друге стране, Додик је то компензовао победом са истом разликом у Добоју, док је значајнија разлика била у Зворнику 5.000 гласова, Приједору такође 5.000, Источном Сарајеву 4.000, Лакташима 3.000...

Тривићева јесте победила у Бијељини, јаком упоришту опозиције, али је разлика у њену корист била мања од очекиване и износила је око 1.500 гласова. У Дервенти је однела победу за 250 гласова. Занимљиво је да је Тривићева победила Додика у Милићима, родном месту премијера РС Радована Вишковића. Али, Додик је однео убедљиву победу у Подрињу где је добио подршку у Сребреници и Братунцу са пар хиљада разлике у гласовима.

Једно до изборних места у Српској, Фото В. Трипић

Додик је такође победио Тривићеву и у бастионим опозиције на чијем челу су кадрови СДС, у Сокоцу и Источној Илиџи. Иначе, победа Додика у Источној Илиџи је прва победа неког кандидата СНСД у овој општини од њеног настанка!

Најмања разлика у гласовима је забележана у општини Котор Варош, где је Тривићева добила Додика са 23 гласа разлике.

Кад се говори о појединачним кандидатима за места у НС, ту је апсолутни рекордер др Владо Ђајић, носилац листе СНСД за Изборну јединицу 3, у којој је добио 20.000 гласова.

После Ђајића, по рекордном броју гласова за НС РС је његов љути противник из Бањалуке, градоначелник Драшко Странивуковић, кандидат ПДП са 19.600 гласова. Да је пребацио 10.000 гласова може да се похвали и Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине...

Ове године апсолутни рекордер по броју добијених гласова за ПБиХ је Радован Вишковић (СНСД), актуелни премијер РС, који је добио 31.000 гласова. Следе, такође, кадрови СНСД, Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ са 29.000 и Небојша Радмановић са 28.000. Када се говори о опозицији, велике бројке за ПБиХ имају кандидат ПДП Бранислав Бореновић са 26.000 и кандидат СДС Дарко Бабаљ са 19.000 освојених гласова.

Избори у Српској донели су и једно изненађење, јер је "Покрет за правду и ред - Небојша Вукановић" добио више од 26.000 гласова за Народну скупштину и засада је седма по снази партија за Скупштину Српске.

Поред посланика у НС РС, овај покрет ће имати и посланика у ПБиХ. Вукановић је годинама најгласнији опозиционар у Српској и његов покрет по први пут ће постати парламентаран!

БЕЗ ГЛАСАЧА

МИРАЛЕМ Буљубашић, председник Бирачког одбора Маоча, надомак Сребреника, истиче да је овај одбор у недељу, на дан општих избора, радио како је и предвиђено, иако од 7 до 19 часова није дошао ниједан гласач. За ово гласачко место, у локалној школи, биле су регистроване 93 особе са правом гласа, али нико од њих није обавио грађанску дужност.

ПРИТВОР

ТУЖИЛАШТВО БиХ предложило је притвор за пет особа које су осумњичене за изборне незаконитости у Новом Граду. Притвор је предложен за С. Х. (68), Е. В. (52), Р. Х.  (55), И. Џ. (64) и И. М. (52). Они су осумњичени за достављање велике количине испуњених гласачких листића на бирачко место.

ЧАВИЋ ИЗГУБИО МАНДАТ

ДРАГАН Чавић, бивши председник РС и СДС, а сада лидер НДП и директор "Електрокрајине", освојио је само 964 гласа и тако испао из трке за мандат у НС РС. Чавић тако први пут од 2010. године неће бити у клупама Народне скупштине.

НА БИРАЛИШТИМА СТОГОДИШЊАЦИ

МЕШТАНИ Банчића у општини Љубиње, у срцу Херцеговине, познати су по дуговечности, па је село познато и као "село стогодишњака". На бирачких списку је 50 становника, а своје право је искористило њих 27, док 23 није изашло на изборе.

Иначе, ово село је осим по стогодишњацима познато и по храсту који је увек зелен, а мештани верују да је испод њега спавао Свети Сава, и да је то разлог те необичне природне појаве. Као разлози за њихову дуговечност наводе се добра клима и лековито биље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)